Sosyal Medya

Borsa

Çin’den 278 milyar dolarlık dev borsa kurtarma paketi: Yapay önlemler işe yarayacak mı?

Görüşmeler, Çinli yetkililer arasında gösterge CSI 300 Endeksi'ni bu hafta son beş yılın en düşük seviyesine indiren satışları durdurmak için artan aciliyet duygusunun altını çiziyor. Uzun süredir devam eden emlak krizinden zarar gören ülkenin perakende yatırımcılarını sakinleştirmek de sosyal istikrarı korumanın anahtarı olarak görülüyor.

Çin’den 278 milyar dolarlık dev borsa kurtarma paketi: Yapay önlemler işe yarayacak mı?

Bloomberg haber ajansına göre Çinli yetkililer, yatırımcı güvenini yeniden tesis etmeye yönelik önceki girişimlerin yetersiz kalması ve Başbakan Li Qiang’ın “güçlü” adımlar atılması çağrısında bulunmasının ardından, çökmekte olan borsayı istikrara kavuşturmak için bir önlem paketi tasarlıyor.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, politika yapıcıların Hong Kong borsası bağlantısı aracılığıyla hisse satın almak üzere bir istikrar fonunun parçası olarak, esas olarak Çin kamu iktisadi teşebbüslerinin offshore hesaplarından yaklaşık 2 trilyon yuan (278 milyar $) devreye sokmaya çalıştıklarını söyledi. Söz konusu kişiler ayrıca China Securities Finance Corp. ya da Central Huijin Investment Ltd. aracılığıyla onshore hisselere yatırım yapmak üzere en az 300 milyar yuan yerel fon ayırdıklarını söyledi.

Görüşmeler, Çinli yetkililer arasında gösterge CSI 300 Endeksi’ni bu hafta son beş yılın en düşük seviyesine indiren satışları durdurmak için artan aciliyet duygusunun altını çiziyor. Uzun süredir devam eden emlak krizinden zarar gören ülkenin perakende yatırımcılarını sakinleştirmek de sosyal istikrarı korumanın anahtarı olarak görülüyor.

Devlet destekli bir istikrar fonunun oluşturulması en azından Ekim ayından bu yana düşünülüyor. Pekin’in önceki kurtarma çabaları her zaman işe yaramadığı için bazı yatırımcılar bunun etkinliği konusunda şüphelerini dile getirmekte. Çin’in emlak krizi, tüketici duyarlılığının azalması, yabancı yatırımların düşmesi ve yıllar süren istikrarsız politikaların ardından yerel işletmeler arasında güvenin azalması hem ekonomi hem de piyasalar üzerinde baskı yaratıyor.

Bloomberg Intelligence stratejistlerinden Marvin Chen, “Potansiyel destek paketi kısa vadede düşüşleri durdurabilir ve piyasaları Ay Yeni Yılı’na kadar istikrara kavuşturabilir, ancak devlet alımlarının tek başına piyasa duyarlılığını tersine çevirmedeki başarısı tarihsel olarak sınırlı olmuştur” dedi.

Çin hisseleri erken saatlerdeki yükselişini azaltarak sadece %0,4 artışla kapandı. Hong Kong’da listelenen Çin hisse senetlerinin göstergesi %2,8 yükselerek gün içi %4,1’lik kazancını azalttı.

Yetkililer başka seçenekleri de değerlendirdiklerini ve üst yönetimin onaylaması halinde bu hafta içinde bazılarını açıklayabileceklerini söyledi. Planlar hala değişikliğe tabi. Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu yorum talebine yanıt vermedi.

Pazartesi günü Li başkanlığında yapılan Devlet Konseyi toplantısında, Çin kabinesinin sermaye piyasalarının işleyişi ve ilgili çalışmalarla ilgili değerlendirmeler hakkında bir brifing aldığı belirtilirken, Pekin’in neleri düşündüğü konusunda daha fazla ayrıntı verilmedi.

2021 yılında ulaşılan zirveden bu yana Çin ve Hong Kong hisse senetlerinin piyasa değerinden 6 trilyon dolardan fazla para silindi.

Union Bancaire Privee’nin genel müdürü Vey-Sern Ling, “Bir kurtarma paketi, enjekte edilen değer açısından piyasayı desteklemek için tek başına yetersiz olabilir, ancak hükümetin umursamadığı fikrini ortadan kaldırmaya kesinlikle yardımcı olacaktır” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda Başkan Xi Jinping’in ülkenin teknoloji devlerine yönelik baskıları da içeren özel teşebbüs üzerindeki artan kontrolü de güvene zarar verdi. Ülkede büyük bir genişleme planlayan uluslararası bankalar şimdi dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde platform kurma isteklerini azaltıyor.

Goldman Sachs Group Inc. Asya-Pasifik eski Japonya Başkanı Kevin Sneader, güvenin yeniden tesis edilmesi için yetkililerin daha tutarlı davranması çağrısında bulundu.

“Salı günü Hong Kong’da Bloomberg Televizyonu’na verdiği mülakatta Sneader, “Bu pakete ya da başka bir dizi eyleme baktığınızda asıl soru, bunun nasıl ele alındığıdır. “Duyguları değiştiriyor mu? İnsanlara ekonominin geleceğine olumlu bir şekilde inanmaları için sebep veriyor mu?” dedi.

2015 yılındaki çöküş sırasında Pekin, China Securities Finance Corp’u ana istikrar aracı olarak kullandı ve merkez bankası ve ticari kreditörler de dahil olmak üzere kaynaklardan 3 trilyon yuan kadar ödünç fona erişmesine izin verdi. Bu para doğrudan hisse senedi satın almak ve aracı kurumlara likidite sağlamak için kullanıldı. Yine de çalkantı bir yıl sonrasına kadar sona ermedi.

Yetkililer bu kez, zaten zayıflayan yuan üzerindeki etkiyi en aza indirmek için offshore para kullanmaya çalıştıklarını söyledi. Sharnie Wong liderliğindeki analistler, Bloomberg Intelligence’ın kurtarma fonunun 488 milyar dolara kadar genişleyebileceğini tahmin ettiğini ve büyüklüğün “milli takımın” A-hisse piyasa değerinin yaklaşık %5’ini dağıttığı 2015’e benzer olacağını varsayarak bir not yazdı.

Hisse senetlerindeki erime, temel varlıklar belirli bir aralıkta işlem gördüğü sürece tahvil benzeri kuponlar vaat eden yapılandırılmış ürünler olan kartopu türevleri üzerindeki baskıyı arttırıyor. Bu ürünlerin bazıları için bir fiyatlandırma referansı olan CSI Smallcap 500 Endeksi Pazartesi günü %4,7 düşerek, kartoplarında yaygın kayıpları tetikleyebilecek daha önce tahmin edilen bir eşiğin altına indi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler