Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’de uzun bir aradan sonra tüketici fiyatları yükselişe geçti

Çin'de tüketici fiyatları, Yeni Ay Yılı tatiliyle bağlantılı harcamaların etkisiyle son altı ayın ardından ilk kez artış gösterdi. Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) verilerine göre, Şubat ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık bazda %0,7 artarak, ekonomistlerin %0,3'lük beklentisini aştı. Aynı dönemde fiyatlar bir önceki aya göre ise %1,0 yükseldi.

Çin’de uzun bir aradan sonra tüketici fiyatları yükselişe geçti

Ocak-Şubat döneminde TÜFE bir önceki yıl ile değişmezken, gıda fiyatları %3,4 artarken, gıda dışı fiyatlar %0,9 oranında azaldı. Foreks’in haberine göre, tüketici fiyatlarındaki yıllık artış, Şubat ayında temel gıda maddelerindeki fiyat artışı ve Yeni Ay Yılı tatilindeki harcamalardan kaynaklandı. Ancak, Pinpoint Asset Management’ın başkanı ve baş ekonomisti Zhiwei Zhang, Çin’de deflasyonun sona erdiği sonucuna varmanın henüz erken olduğunu belirterek iç talebin hala zayıf olduğunu ve yeni daire satışlarının istikrar kazanmadığını ifade etti.

Öte yandan, Şubat ayında üretici fiyat endeksi yıllık bazda %2,7 düşüş gösterdi. Ocak ayındaki %2,5’lik düşüşten biraz daha fazla olan bu rakam, ekonomistlerin %2,5’lik beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Üretici fiyatlarındaki düşüş, önceki aylarda yaşanan düşük talep ve yüksek enerji maliyetleriyle bağlantılı olarak devam etti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler