Sosyal Medya

Döviz

Çin’de tüketici fiyatları Ağustos ayından bu yana ilk kez arttı

Çin’de tüketici fiyatları Ağustos ayından bu yana ilk kez artarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyüme potansiyelini baskı altına alan…

Çin’de tüketici fiyatları Ağustos ayından bu yana ilk kez arttı

Çin’de tüketici fiyatları Ağustos ayından bu yana ilk kez artarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyüme potansiyelini baskı altına alan daralma serisini kırdı.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun Cumartesi günü yaptığı açıklamaya göre tüketici fiyat endeksi Şubat ayında bir önceki yıla göre %0,7 artarak Ocak ayında 2009’dan bu yana görülen en büyük düşüşten toparlandı. Söz konusu artış, Bloomberg anketine katılan analistlerin %0,3’lük artış tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.

Ülkenin deflasyonist eğiliminden endişe duyan politika yapıcılar ve yatırımcılar için sevindirici bir haber olan fiyatlardaki toparlanmaya, Ay Yeni Yılı tatilinin talebi geçici olarak artırması da yardımcı oldu. Çin, tüketiciler ve yatırımcılar geri çekildikçe fiyat artışını canlandırmak için çaresiz kaldı. Üretici fiyatları %2,7 düşerek 2016’dan bu yana en uzun düşüş serisini sürdürdü.

NBS’nin baş istatistikçisi Dong Lijuan’a göre, tüketici fiyatlarındaki artışın büyük bir kısmını tatil dönemindeki seyahat patlaması oluşturdu. Dong, üretici fiyatlarındaki düşüşün kısmen tatil döneminde yavaşlayan sanayi faaliyetlerinden kaynaklandığını söyledi.

Pinpoint Asset Management’ın başkanı ve baş ekonomisti Zhang Zhiwei, “Çin’de deflasyonun sona erdiği sonucuna varmak için çok erken olduğunu düşünüyorum,” dedi. “İç talep hala oldukça zayıf. Mali desteğin ekonomiye yansıması ve iç talebin toparlanmasına yardımcı olması zaman alacak.”

Veriler, ülke yönetiminin Salı günü yıllık parlamento oturumunun başlangıcında ek ekonomik destek önlemlerini özetlemesinin ardından geldi. Pekin yönetimi bu yıl ekonomik büyümenin geçen yıla benzer şekilde %5 civarında olmasını hedeflediğini ancak bu kez daha iddialı bir hedef belirlediğini açıkladı.

Diğer teşviklerin yanı sıra, yetkililer 1 trilyon yuan (139 milyar $) tutarında ultra uzun özel devlet tahvili ihraç etme ve geçen yılın sonlarından itibaren harcanmamış ek fonlardan yararlanma planlarını detaylandırdı. Politika yapıcılar hedef enflasyon oranını %3 olarak belirledi.

Ekonomistler hükümetin talebi teşvik etme kabiliyetini sorguluyor. Gayrimenkul sektörü kırılganlığını koruyor ve tüketiciler harcama yapmak yerine giderek daha fazla tasarrufa yöneliyor.

Fiyat artışını kontrol altına almakta zorlanan ABD dahil diğer ülkelerin aksine Çin, salgın sonrası ilk yeniden açılış artışının ardından bir deflasyon dönemiyle karşı karşıya. Risk, zayıflayan fiyatların tüketicileri giderek daha fazla nakit biriktirmeye ve şirketleri harcamaları dizginlemeye sevk ederek ekonomik büyümeyi daha da olumsuz etkilemesi.

Hükümet verilerine göre, değişken gıda ve enerji maliyetlerini dışarıda bırakan çekirdek bazda tüketici fiyatları bir önceki yıla göre %1,2 arttı. Bu iki yıldan uzun bir sürenin en yüksek oranıdır ve Ocak ayındaki %0,4’lük artışla karşılaştırılmakta.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler