Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin yüzde 5 büyüme hedefine bağlı kaldı, piyasalar inandırıcılık için güçlü destek bekliyor

Çin'in %5'lik ekonomik büyüme hedefi, para yöneticileri ve analistlerin faiz indirimleri ve tüketimi teşvik edecek politikalar beklediği Pekin'in ekonomiyi desteklemek için daha fazla önlem alacağına işaret ediyor.

Çin yüzde 5 büyüme hedefine bağlı kaldı, piyasalar inandırıcılık için güçlü destek bekliyor

Başbakan Li Qiang’ın Çin’in 2024 yılı politika duruşunu belirleyen ilk çalışma raporu da dahil olmak üzere Ulusal Halk Kongresi’nin Birinci Gününden öne çıkanlar şöyle:

Ana hedeflerde 2023’e göre şaşırtıcı derecede az değişiklik var ve hatta yeni 1 trilyon yuanlık özel tahvil daha önce rapor edilmişti. Bu şaşırtıcı çünkü (GSYH dışında) birçok 2023 hedefine ulaşılamadı. Çin 2024 GSYH’sinin %5 civarında, TÜFE’nin ise %3 civarında büyümesi gerektiğini söyledi. Açık hedefi GSYH’nin %3’ü iken, Çin 12 milyondan fazla yeni kentsel istihdam yaratmak için harekete geçerken işsizlik oranı yaklaşık %5,5 olmalıdır.
Li, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorlukları kabul etti. Büyük Halk Salonu’nda binlerce delegeye “Bu hedefleri gerçekleştirmek bizim için kolay değil” dedi. “Tüm cephelerden politika desteğine ve ortak çabalara ihtiyacımız var”

Raporda elektrikli arabalar, hidrojen enerjisi, yeni malzemeler, yenilikçi ilaçlar ve ticari havacılık gibi belirli sektörlerden bahsedilirken, en önemli öncelikler hala teknoloji inovasyonu ve sanayinin iyileştirilmesi. Kapasite fazlalığına dikkat çekilerek “koordinasyon, planlama ve yatırım rehberliğini güçlendireceğiz” denildi.

Üst düzey liderler bir zamanlar GSYH’nin yaklaşık dörtte birini oluşturan emlak piyasasını istikrara kavuşturmaya çalışırken Xi’nin “konut spekülasyon için değil yaşamak içindir” sözü 2019’dan bu yana ilk kez rapordan çıkarıldı

Hong Kong’daki Çin hisse senetleri, yatırımcıların hükümetin büyüme hedefini küçümsemesiyle düştü. Hang Seng China Enterprises Endeksi %2,6’ya kadar geriledi. Anakarada, gösterge CSI 300 kazanç ve kayıplar arasında gidip geldikten sonra ara verildiğinde mütevazı bir yükselişle işlem gördü. Çin’in tahvil getirileri çoğunlukla düşerken, offshore yuan son dönemdeki aralıklara bağlı kaldı.

Çin’in %5’lik ekonomik büyüme hedefi, para yöneticileri ve analistlerin faiz indirimleri ve tüketimi teşvik edecek politikalar beklediği Pekin’in ekonomiyi desteklemek için daha fazla önlem alacağına işaret ediyor.

Analistler, bir trilyon yuanlık (139 milyar $) ultra uzun özel merkezi hükümet tahvili ihraç etme planının piyasa beklentilerini karşıladığını söyledi. Bazıları, daha uzun vadeli borçların getirilerinin muhtemelen daha da düşeceğini söyledi.

Paul Pong, Pegasus Fon Yöneticileri Genel Müdürü:

“Emlak sektörü ekonominin daha küçük bir itici gücü haline gelirken Çin’in %5’e ulaşması, bu yıl güçlü önlemlerin tüketimi artırmaya odaklanacağı anlamına geliyor. Altyapı harcamalarında da bu yıl bir artış görülebilir

“Elektrikli araçlar, spor giyim ve sağlık sektörleri en çok fayda sağlayabilecek alanlar arasında yer alıyor

“Emlak sektörü için, bu yılki büyüme hedefinin Pekin’in Çin’de tamamlanmamış konut kalmaması için elinden geleni yapacağı anlamına geldiğini düşünüyorum – müteahhitlerin konutları teslim etmek için finansman sağlamalarına yardımcı olmak için ellerinden geleni yapacaklar

“Bu, Çin piyasasının gerçekten ucuz değerleme göz önüne alındığında bu seviyeler civarında bir dip görmüş olabileceği anlamına geliyor. Elbette yatırımcıların Çin’e olan güveni hala çok zayıf ve insanlar hala emlak sorunları konusunda endişeli

“İzlenmesi gerekenler arasında gelecekteki ZK indirimleri, tüketimi teşvik edecek somut teşvikler ve emlak sektöründeki borç sorunlarını düzgün bir şekilde ele alacak politikalar yer alıyor.”

Xin-Yao Ng, abrdn’de yatırım direktörü:

“Yatırımcıların Çin’in bu yılki GSYH büyümesi ve bütçe açığı hedefleri konusunda bir miktar hayal kırıklığı yaşaması muhtemel. GSYH büyüme hedefini beklentiler dahilinde %5 civarında, bütçe açığını ise geçen yılki seviyenin %3 altında görüyor. Bir trilyon yuanlık özel yeni devlet borcu olağanüstü görülmüyor”

“Muhtemelen şimdiye kadar yapılan açıklamalara dayanarak daha fazla hayal kırıklığına uğratıyor ve yatırımcılar hala ekonomiyi canlandırmak için daha güçlü mali önlemler isteyecektir. En azından buna dayanarak hükümet harcamaları ekonomiye ek bir destek sağlamıyor gibi görünüyor”

“Emlak ve tüketici sektörleri hala zayıf ve bunların arkasında da daha güçlü önlemlerin olması faydalı olacaktır”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler