Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin imalatındaki düşüş Asya ülkelerinde imalat sanayiini aşağıya çekiyor

Çin'in fabrika faaliyetleri Şubat ayında beşinci ay üst üste daralırken, dünyanın 2 numaralı ekonomisindeki zayıf talep Asya'daki imalatçıları olumsuz etkiledi.

Çin imalatındaki düşüş Asya ülkelerinde imalat sanayiini aşağıya çekiyor

Çin’in fabrika faaliyetleri Şubat ayında beşinci ay üst üste daralırken, dünyanın 2 numaralı ekonomisindeki zayıf talep Asya’daki imalatçıları olumsuz etkiledi.

Ulusal İstatistik Bürosu Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin için resmi imalat satın alma yöneticileri endeksinin geçen ay 49,1 olarak gerçekleştiğini belirtti. Ancak, daha küçük firmalara odaklanan özel bir anket olan Caixin PMI 50,9’a yükseldi.

Diğer ülkelerdeki fabrika yöneticileriyle yapılan anketler, Kuzey Asya’daki imalatçıların hem iç hem de dış piyasalardan gelen müşteri harcamalarının azalması nedeniyle geçen ay üretim ve yeni siparişleri azalttığını gösterdi.

S&P Global verilerine göre Tayvan‘ın PMI değeri Şubat ayında bir önceki ayki 48,8 seviyesinden 48,6’ya gerileyerek genişleme ve daralmayı birbirinden ayıran 50 seviyesinin altında kaldı. Bu, ticarete bağımlı ekonomide imalat koşullarının daralma bölgesinde kaldığı üst üste 21. ay oldu.

Au Jibun Bank tarafından yayınlanan verilere göre, Japonya‘nın PMI değeri de ihracattaki 11 ayın en keskin düşüşünün etkisiyle 48’den 47,2’ye geriledi. Çin anakarası, ABD ve Avrupa’daki zayıf siparişlerle birlikte azalan uluslararası satışların ana kaynağı olarak gösterildi. Sonuç olarak, fabrikalar da istihdam seviyelerini ve satın alma faaliyetlerini azalttı.

S&P Global Market Intelligence’dan Usamah Bhatti Japonya verileriyle ilgili olarak, “Teslimat sürelerinin Şubat 2023’ten bu yana en büyük ölçüde uzadığı bildirildiğinden, tedarik baskıları da belirgindi,” dedi. “Anekdotsal kanıtlar, Kızıldeniz’deki durumun neden olduğu lojistik aksaklıkların ve Noto Yarımadası’ndaki depremin kalan etkilerinin tedarikçiler üzerinde baskı yarattığını gösteriyor.”

Güneydoğu Asya’da Tayland, Ocak ayında 46,7 olan PMI değerinin geçen ay 45,3’e gerilemesiyle en kötü performansı sergileyen ülke oldu. Yeni siparişler de pandemiden bu yana en keskin hızda geriledi. Malezya ve Myanmar daralma bölgesinde kalmaya devam etti. Şubat ayında sadece Endonezya, Filipinler ve Vietnam‘da 50’nin üzerinde değerler kaydedildi.

Bölgede enflasyonist baskılar yeniden alevlendi. Fabrikalar hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle zorlandı ancak talebin zayıf seyretmesi nedeniyle maliyetlerini tam olarak karşılayamadı.

S&P Global’den Andrew Harker Vietnam’da açıklanan verilerle ilgili olarak şunları söyledi: “İmalatçıların girdilere yatırım yapacak kadar kendilerine güvenebilmeleri ve satış fiyatlarını kendi maliyet yükleriyle daha uyumlu bir şekilde yükseltmeye başlayabilmeleri için yeni işlerde daha güçlü ve sürekli bir büyüme görmeleri gerekecek.”

Son veriler, Dünya Ticaret Örgütü’nün küresel ticaretin beklenmedik ekonomik rüzgarlar ve korumacılığın yeniden ortaya çıkmasının ardından bu yıl beklenenden daha zayıf bir performans gösterdiği yönündeki yeni uyarılarının ortasında geldi. Büyük ekonomiler arasında talep mütevazı kalırken, çatışmalar ve kuraklık Kızıldeniz ve Panama Kanalı’nın önemli su yollarını vurduğu için nakliye kesintiye uğradı.

Mal ticareti DTÖ’nün 2023 yılı için öngördüğü %0,8’lik büyümenin gerisinde kalabilir ve bu yıl için öngörülen %3,3’lük artış da fazla iyimser olabilir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler