Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Birleşmiş Milletler’den felaket senaryosu… Büyük tehlike kapıda!

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), küresel işsizlik oranındaki olası artışa ve büyüyen sosyal eşitsizlik endişelerine dair 2024 tahminlerini içeren bir uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler’den felaket senaryosu… Büyük tehlike kapıda!

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), küresel işsizlik oranındaki olası artışa ve büyüyen sosyal eşitsizlik endişelerine dair 2024 tahminlerini içeren bir uyarıda bulundu.

 

ILO’nun “Dünya İstihdam ve Sosyal Görünümü: 2024 Eğilimleri” başlıklı raporuna göre, iş gücü piyasaları, kötüleşen ekonomik koşullara rağmen şaşırtıcı bir direnç sergiledi, ancak yeni kırılganlıklar ve ardışık krizler nedeniyle sosyal adalete duyulan umutlar azaldı.

 

2022’de yüzde 5,3 olan küresel işsizlik oranının geçen yıl yüzde 5,1’e gerilediği belirtilen raporda, küresel iş açığı ve iş gücü piyasasına katılım oranlarında 2023’te iyileşme gözlendiği ifade edildi. Ancak, küçük değişimlere rağmen kırılganlıkların ortaya çıktığı raporda, bu yıl iş arayan kişi sayısının 2 milyon artarak küresel işsizlik oranının 2023’teki yüzde 5,1 seviyesinden yüzde 5,2’ye yükselmesi bekleniyor.

 

Raporda, G20 ülkelerinde net gelirlerin azaldığı ve yaşam standartlarında düşüş kaydedilen yerlerde, bu kayıpların hızla telafi edilemeyeceği vurgulandı. Ayrıca, yüksek ve düşük gelirli ülkeler arasında önemli farklılıkların bulunduğuna dikkat çekilen raporda, geçen yıl yüksek gelirli ülkelerde yüzde 8,2 olan iş açığının düşük gelirli ülkelerde yüzde 20,5’e çıktığı belirtildi.

 

Rapor, çalışan yoksulluğunun devam edeceği öngörüsünde bulunurken, 2023’te aşırı yoksulluk içinde yaşayan çalışan sayısının yaklaşık 1 milyon arttığını bildirdi. Gelir eşitsizliğinde artışa işaret eden rapor, reel harcanabilir gelirdeki düşüşün toplam talep ve sürdürülebilir ekonomik toparlanma açısından olumsuz bir işaret olduğunu belirtti.

 

Raporda, iş gücü piyasasındaki dengesizliklere de değinilerek, toplumsal cinsiyet farkının özellikle yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde hala belirgin olduğu ve genç işsizlik oranlarının endişe verici seviyelerde devam ettiği ifade edildi.

 

ILO Genel Direktörü Gilbert Houngbo, raporda yer alan görüşlerinde, bu dengesizliklerin sadece Covid-19 sonrası iyileşmenin değil, aynı zamanda yapısal dengesizliklerin bir parçası haline geldiğini belirtildi. İş gücüne yönelik zorlukların bireyler ve işletmeler için bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Houngbo, bu sorunlarla etkili ve hızlı bir şekilde mücadele etmenin önemine işaret etti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler