Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın daha geniş bir savaş riskine karşı hazırlıklı olması gerektiği uyarısında bulundu

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın müttefiklerinin dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirleri Kiev’e silah almak için kullanmayı…

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın daha geniş bir savaş riskine karşı hazırlıklı olması gerektiği uyarısında bulundu

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın müttefiklerinin dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirleri Kiev’e silah almak için kullanmayı düşünmeleri gerektiğini söyledi ve Avrupa’nın daha geniş bir savaş riskine karşı hazırlıklı olması gerektiği uyarısında bulundu.

Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Leyen, Avrupa Birliği’ni savunma kabiliyetlerini önemli ölçüde desteklemeye ve acilen mühimmat üretimini arttırmaya çağırdı.

“Bu para için Ukrayna’yı ve tüm Avrupa’yı yaşamak için daha güvenli bir yer haline getirmekten daha büyük bir sembol ve daha büyük bir kullanım olamaz,” diyen von der Leyen, dondurulmuş Rus varlıklarının beklenmedik karlarına atıfta bulundu. “Nihayetinde bu, Avrupa’nın kendi güvenliği için sorumluluk almasıyla ilgilidir.”

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bu hafta başında dünyanın en büyük gelişmiş ekonomilerine, Ukrayna’nın Rusya’nın işgaline karşı savunmasını desteklemek ve savaştan sonra uzun vadeli yeniden yapılanma için hareketsiz hale getirilen Rus varlıklarının “değerini ortaya çıkarmanın” bir yolunu bulmaları çağrısında bulundu. AB, Yedi Grup ülkesi ve Avustralya, üçte ikisinden fazlası AB’de olmak üzere, menkul kıymetler ve nakit şeklinde yaklaşık 260 milyar Avro’yu (282 milyar Dolar) dondurmuş durumda.

“Hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Savaş tehdidi yakın olmayabilir ama imkansız da değil,” dedi von der Leyen. “Savaş riskleri abartılmamalı, ancak bunlara karşı hazırlıklı olunmalıdır.”

Von der Leyen’in açıklamaları, AB’nin yürütme organı olan Komisyon’un önümüzdeki hafta içinde kapsamlı savunma stratejisini sunacağı sırada geldi. Bloomberg’in haberine göre belge, bloğun savunma üretiminin nasıl hızla arttırılacağına ve uzay, hava ve füze savunması da dahil olmak üzere AB finansmanı için ortak askeri projelerin nasıl belirleneceğine dair öneriler içeriyor.

AB, büyük çoğunluğu Belçika merkezli takas kurumu Euroclear tarafından tutulan hareketsiz fonlardan elde edilen karlara talih kuşu vergisi uygulama planlarında yavaş yavaş ilerleme kaydediyor. Geçen yıl fonlar 4.4 milyar Avro kar sağladı.

Savunmaların Güçlendirilmesi

Rusya’nın Ukrayna savaşının ardından NATO müttefiklerini hedef alabileceği yönündeki uyarılar ve özellikle Donald Trump’ın Beyaz Saray’da bir dönem daha kazanması halinde ABD’nin Avrupa güvenliğine bağlılığına ilişkin şüpheler nedeniyle, AB’nin yıllar süren yetersiz harcamaların ardından savunmasını güçlendirme çabaları aciliyet kazanıyor.

Von der Leyen Avrupa’nın “dünyanın diğer bölgelerindeki seçimler ya da kararlar üzerinde kontrol sahibi olmadığını” söyledi. “Ortaklarımızın desteği olsun ya da olmasın, Rusya’nın kazanmasına izin veremeyiz.”

Komisyon Başkanı, bloğun savunma sanayisini desteklemenin önemini vurguladı ve Haziran ayındaki AB seçimlerinden sonra ikinci bir dönem kazanması halinde atanmış bir savunma komiseri için bir makam oluşturulmasına desteğini yineledi. Ayrıca, AB’nin Kiev’de savunma inovasyonu için bir ofis açacağını ve böylece bloğun Ukrayna’nın savaş alanı deneyiminden ve askeri inovasyon konusundaki uzmanlığından faydalanabileceğini söyledi.

Von der Leyen bu ayın başlarında AB’nin savunma kapasitesini arttırmayı, komisyon başkanlığı için ikinci kez aday olduğu teklifin ana odak noktalarından biri haline getirmişti.

Avrupa dışından mühimmat satın alma planı bu hafta başında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde düzenlenen liderler toplantısında ivme kazandı. Rus güçleri Ukrayna’daki mühimmat sıkıntısından faydalanmaya çalışırken müttefikler de Çek Cumhuriyeti’nin AB dışından topçu mermisi satın alma planı da dahil olmak üzere destek sağlamaya çalışıyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler