Sosyal Medya

Borsa

Apple’ın dünkü 100 milyar dolarlık piyasa değeri kaybının arkasında ne var?

Bir süredir iPhone talebinin azaldığına dair uyarı işaretleri de var ve iPhone satışlarının 2023'ün üçüncü çeyreğinde Apple'ın toplam gelirinin yaklaşık %50'sini oluşturduğu düşünüldüğünde bu kritik bir önem taşıyor.

Apple’ın dünkü 100 milyar dolarlık piyasa değeri kaybının arkasında ne var?

2023’te yaklaşık  %50 artışla rekor seviyeye ulaştıktan sonra, Wall Street’ten gelen nadir bir not indirimi Apple hisselerinin Salı günü %3,65 düşmesine yardımcı oldu ve teknoloji devinin piyasa değerinden 100 milyar doların üzerinde bir kesinti yaptı.

Barclays analisti Tim Long, Salı sabahı zayıf iPhone talebi nedeniyle Apple’ı “underweight” notuyla etiketledi ve hisselerinin önümüzdeki 12 ay içinde yaklaşık %13 düşerek 160 dolara gerileyebileceğini savundu.

Bir analistin Amerika’nın en yüksek değerli şirketine olumsuz bir not vermesi nadir görülen bir durum. FactSet tarafından Wall Street Journal’a sağlanan verilere göre Apple, 44 Wall Street tahmincisinden 40’ı tarafından tut veya daha iyi olarak derecelendirildi. Ancak Long, iPhone 15 satışlarının “cansız” olduğunu söyledi – özellikle de güvenlik endişeleri nedeniyle hükümet yetkililerinin Apple’ın amiral gemisi ürününü kullanmasını yasakladığı bildirilen Çin’de. Ayrıca Eylül ayında piyasaya sürülecek olan iPhone 16’nın satışlarının da beklenenden daha zayıf olmasını bekliyor. “iPhone 16’yı daha cazip hale getirecek hiçbir özellik ya da yükseltme görmüyoruz” diye yazdı.

Barclays’in not indirimi Apple’ın hisse senedi fiyatlarının Salı günü düşmesine yol açmış olsa da, şirketi baskı altında tutan başka faktörler de var. Birincisi, Apple hisselerinin geçen yıl yaklaşık %50 artmasının ardından, yatırımcılar yeni yılda şirketten bir miktar sermaye ayırıyor olabilir. Navellier & Associates’in kurucusu ve başkanı Louis Navellier Salı günü Bloomberg’e verdiği demeçte, “Yeni yıl, portföy yöneticileri tarafından vergi motivasyonlu ertelenmiş kazanç alma ve yeniden konumlandırma getiriyor” dedi.

Apple’ın düşüşü, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite’deki daha geniş zayıflıkla da aynı zamana denk geliyor. Endeks Salı günü, yatırımcıların İsrail-Hamas savaşı ve Husi isyancılarının kritik ticaret yolu olan Kızıldeniz’de yük taşıyan gemilere yönelik saldırıları nedeniyle artan jeopolitik gerginliklerin potansiyel etkisini sindirmesiyle %1,6 düştü. Yükselen petrol fiyatları ve Orta Doğu’daki çatışmalar nedeniyle bozulan tedarik zincirleri, enflasyonun önceden tahmin edilenden daha yüksek olmasına yol açabilir ve bu da Federal Rezerv’i faiz oranlarını yüksek tutmaya zorlayarak büyüme odaklı teknoloji hisseleri üzerinde baskı yaratabilir.

Bir süredir iPhone talebinin azaldığına dair uyarı işaretleri de var ve iPhone satışlarının 2023’ün üçüncü çeyreğinde Apple’ın toplam gelirinin yaklaşık %50’sini oluşturduğu düşünüldüğünde bu kritik bir önem taşıyor.

Apple için nötr not ve 190 $ fiyat hedefine sahip olan UBS analisti David Vogt, Pazartesi günkü bir notunda iPhone 15 satışlarının son zamanlarda Çin ve Hindistan da dahil olmak üzere birçok önemli bölgede “yumuşak” olduğu konusunda uyardı.

Vogt, son müşterilere yapılan ABD iPhone satışlarının (sell-through olarak adlandırılıyor) Kasım ayında bir yıl öncesine göre neredeyse %13 düştüğünü, Çin satışlarının ise aynı dönemde %6 azaldığını açıkladı. Bu durum Apple’ın Kasım ayında küresel akıllı telefon pazar payında yıldan yıla 50 baz puan, Çin’de ise aynı dönemde 320 baz puan kaybetmesine yol açtı. Vogt verilerle ilgili olarak “Yeni rekabet bir meydan okumadır,” dedi.

Apple’ın ABD ve AB’deki uygulama mağazasına yönelik düzenleyici zorluklar da yatırımcı duyarlılığı üzerinde baskı yaratıyor. Apple’ın 85 milyar dolarlık hizmetler işi de Google’ın Apple’ın cihazlarında varsayılan arama motoru olarak konumunu korumak için yılda on milyarlarca dolar ödediğini ortaya çıkaran bir ABD antitröst davası nedeniyle baskı altında kalabilir.

Pazartesi günü kaleme aldığı yazıda Long, “2024 yılında… bazı uygulama mağazası soruşturmaları yoğunlaşabilir,” diyerek ABD mahkemesinin Google’ın Apple’a yaptığı ödemelerle ilgili kararının bu yıl içinde verileceğini belirtti.

Deepwater Asset Management’ın yönetici ortağı Gene Munster’ın geçen hafta Financial Times’a söylediği gibi, yatırımcılar son yıllarda antitröst risklerini görmezden gelmiş olabilirler, ancak bir dizi yüksek profilli dava mahkemelerde ilerledikçe, antitröst artık sadece “arka plandaki gürültü” olarak kalmayacak.

“Bence yatırımcılar bunu ciddiye almalı” diye uyardı.

Fortune

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler