Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Apple ve Microsoft savaşı sürüyor! Hangisi önde?

Microsoft, Çin'de düşük iPhone satışları ve beklenenin altında performans gösteren Vision Pro ile sarsılan Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi oldu.

Apple ve Microsoft savaşı sürüyor! Hangisi önde?

Microsoft, Çin’de düşük iPhone satışları ve beklenenin altında performans gösteren Vision Pro ile sarsılan Apple’ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi oldu.

 

 

 

Apple’ın hisselerindeki düşüş devam ederken, Microsoft’un yapay zeka destekli ChatGPT gibi yenilikçi ürünlerle güçlenmesi, 2021 yılından bu yana ilk kez Apple’ı geride bırakmasını sağladı.

 

Microsoft’un hisseleri, OpenAI’ye yaptığı yatırım ve şirketin üretken yapay zeka alanında erken liderliği sayesinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla önemli bir yükseliş kaydetti. Perşembe günü yüzde 0,7 artan hisseler, Microsoft’un piyasa değerini 2,865 trilyon dolara çıkardı.

 

Hisseler, seansın başında yüzde 2’ye kadar yükseldi ve Microsoft kısa bir süre için 2,903 trilyon dolar değerine ulaştı. Aynı dönemde Apple’ın hisseleri yüzde 0,9 düşerek 2,871 trilyon dolarlık bir piyasa değerine geriledi.

 

Microsoft ve Apple arasındaki rekabet uzun yıllara dayanıyor. Analist Gil Luria, “Microsoft’un Apple’ı geçmesi kaçınılmazdı çünkü Microsoft daha hızlı büyüyor ve üretken yapay zeka devriminden daha fazla yararlanacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

Microsoft, OpenAI’nin teknolojisini üretkenlik yazılımı paketine dahil etmesiyle, bulut bilişim işinde Temmuz-Eylül çeyreğinde toparlanma yaşadı.

 

Diğer yandan Apple, zayıflayan talep ve özellikle Çin’deki pazar payındaki düşüşle mücadele ediyor. Çin’deki talebin azalmasında, Huawei’nin canlanması ve pandemi sonrası ekonominin yavaş toparlanması etkili oldu. Bir aracı kurum, Çin’in Apple için önemli bir engel olabileceğini belirterek Apple’ın hisselerini “nötr”e düşürdü. Fiyat/Kazanç (F/K) oranı açısından her iki şirket de yüksek değerle işlem görüyor.

 

Geçen yılın sonunda Apple’ın piyasa değeri 3,081 trilyon dolara ulaştı, ancak Microsoft 2023’te Apple’dan daha hızlı büyüdü. Microsoft’un hisselerindeki yüzde 57’lik artış, Apple’ın yüzde 48’lik kazancının üzerinde gerçekleşti. Wall Street, şu anda Microsoft’a daha olumlu bir bakış açısına sahip, çoğu aracı kurum hisse senedini almayı tavsiye ediyor. Apple ise birkaç “sat” notu alarak daha çekingen bir değerlendirmeye tabi tutuluyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler