Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

API tarafından açıklanan petrol stokları ikinci haftasında da düşüş gösterdi

Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından açıklanan verilere göre, petrol stokları beklentilerin aksine ikinci haftada da azalarak düşüş eğilimini sürdürdü.

API tarafından açıklanan petrol stokları ikinci haftasında da düşüş gösterdi

15 Mart ile sona eren bir haftalık dönemde ABD petrol stokları, önceki hafta kaydedilen 5 milyon 521 bin varillik düşüşün ardından 1 milyon 519 bin varil daha azaldı. Piyasalarda ise beklenti, 77 bin varil artış olacağı yönündeydi.

Enerji Bakanlığı (DoE) verilerine göre, Stratejik Petrol Rezervindeki (SPR) ham petrol stokları ise 0,7 milyon varil artış gösterdi ve stoklar söz konusu haftada 362,3 milyon varile ulaştı.

API’nin açıkladığı verilere göre, benzin stokları dördüncü haftada da düşüş gösterdi. Önceki üç haftada toplamda 9,8 milyon varil azalan stoklar, bu hafta 1 milyon 574 bin varil daha azaldı. EIA verilerine göre ise geçen hafta itibarıyla benzin stokları, yılın bu dönemindeki beş yıllık ortalamanın yaklaşık yüzde 3 altında seyrediyor.

Damıtılmış ürün stoklarında ise sekiz haftalık düşüş eğilimi sona erdi. Geçen hafta stoklar 512 bin varil arttı ve bu artışla birlikte damıtılmış ürün stokları, beş yıllık ortalamanın yaklaşık yüzde 7 altında kaldı.

Cushing bölgesinin petrol stoklarında ise artış yaşandı. Bir önceki hafta kaydedilen 998 bin varillik düşüşün ardından, bu hafta 325 bin varil artış görüldü.

Foreks’in haberine göre, ABD Enerji Bakanlığı’nın Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından bugün açıklanacak petrol stoklarında da düşüş bekleniyor. Wall Street Journal (WSJ) tarafından yapılan ankete göre, analistler 15 Mart ile sona eren haftada 1,54 milyon varil düşen petrol stoklarının, bu hafta 1,2 milyon varil daha azalacağını tahmin ediyor.

Anket sonuçlarına göre, benzin stoklarında 2,1 milyon varil, damıtılmış ürün stoklarında ise 1,2 milyon varil azalma bekleniyor. Ankette, DoE’nin açıklayacağı kapasite kullanım oranının ise yüzde 86,8’den yüzde 87,6’ya yükseleceği tahmin ediliyor. Bu arada DoE’nin stok verilerinin TSİ 17:30’da açıklanması bekleniyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler