Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Küresel piyasalar yönünü arıyor

Küresel piyasalarda ABD enflasyon verisi ve Asya'daki ekonomilerdeki gelişmelerin etkisiyle yön bulma çabası devam ediyor. Yeni işlem gününde Asya Borsaları karışık bir seyir izlerken, Salı gününü yüzde 1'in üzerindeki yükselişlerle tamamlayan ABD endeksleri vadeli işlemlerde hafif bir düşüş yaşadı.

ANALİZ: Küresel piyasalar yönünü arıyor

ABD borsaları, çekirdek tüketici enflasyonu verilerinin beklentileri aşmasına rağmen Salı günü yeni rekorlar kırdı. Ancak Asya’da, Çin gayrimenkul sektöründeki endişelerin Country Garden Holdings Co.’nun tahvil ödemesini kaçırmasıyla birlikte yeniden arttığı gözlendi.

Japonya’da Toyota’nın işçi sendikasının ücret taleplerini karşılamasının ardından hisse senetleri erken saatlerdeki kazançlarını geri çekti ve yen değer kazandı. ABD tahvilleri ise 39 milyar dolarlık 10 yıllık tahvil satışının etkisiyle düşüş yaşadıktan sonra dengelendi. ABD’nin 10 yıllık tahvil getirisi Salı günü 5 baz puan artarak %4,14’e yükselmişti ve bu sabah %4,14 seviyesinde yatay seyrediyor. Bloomberg Dolar Endeksi ise fazla değişim göstermedi.

Bloomberg HT’nin haberine göre, Citadel kurucusu Ken Griffin, Fed’in faiz oranlarını düşürürken yavaş hareket etmesinin, daha sonra para politikasını tersine çevirme olasılığını önlemek adına önemli olabileceğini belirtti. Griffin, faiz indirimlerine başlandıktan sonra duraklamanın ve ardından hızla faiz artışlarına dönmenin en yıkıcı eylem planı olacağını söyledi ve bu nedenle Fed’in beklentilerden daha yavaş hareket edeceğini öngördü.

Siyasi açıdan Griffin, eski Başkan Donald Trump’ın bugün yapılan ABD seçimlerini kazanacağını öngördü. Ancak Griffin, Trump’ın politika önerilerini görmeyi bekleyerek destek verip vermeyeceğine karar vereceğini belirtti. Griffin, Trump’ın geçmişteki tarife politikalarını “üzüntü verici” olarak nitelendirdi, ancak genel olarak Trump’ın seçilmesinin sermaye piyasaları için olumlu olacağını belirtti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler