Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Fed beklentileri küresel piyasalara yön veriyor

Küresel piyasalarda Federal Rezerv'e (Fed) dair beklentilerin fiyatlamalar üzerindeki etkisi devam ediyor. İki Fed üyesinin, bu yıl için üç faiz indirimi yapılması beklentisinin devam ettiğini belirtmelerine rağmen, bu sürecin başlaması için acele edilmesinin gerekli olmadığı vurgulanıyor.

ANALİZ: Fed beklentileri küresel piyasalara yön veriyor

ABD’de açıklanan güçlü veriler, Fed yetkililerinin açıklamaları ve emtia fiyatlarındaki yükseliş, büyük merkez bankalarının bu yıl faizleri indirmek için acele etmeyecekleri beklentisini destekliyor. Bu durum, hisse senedi endekslerinde düşüşlere yol açıyor.

Asya’da Güney Kore ve Hong Kong borsaları öncülük ederek düşüş yaşarken, Çin’de Caixin Hizmet PMI endeksinin Mart ayında beklentileri aşmasına rağmen, piyasalarda bir katalizör etkisi oluşturamadı. Çin borsalarındaki kayıplar devam etti. Tayvan Taiex Endeksi, başlangıçta yaklaşık %1’e varan düşüşler yaşadıktan sonra bir miktar toparlandı. Tayvan doları ise ABD doları karşısında istikrarlı bir seyir izledi.

ABD’de Salı günü açıklanan JOLTS yeni iş ilanları ve fabrika siparişleri verilerinin beklentileri aşması, Fed’in faiz indirimlerinin erteleneceği görüşünü destekledi. Bu verilerin ardından S&P 500 endeksi %0,7’lik bir düşüşle günü tamamladı. Bu sabah ABD vadeli endeksleri ise negatif bölgede seyrediyor. ABD tahvil getirileri fazla değişiklik göstermezken, Bloomberg Dolar Endeksi hafif bir düşüş yaşadı.

Fed üyelerine göre, baz senaryo olarak üç faiz indirimi bekleniyor. ABD Merkez Bankası’nın bu yıl kararlarda oy hakkı bulunan iki üyesi, üç faiz indiriminin makul bir beklenti olduğunu belirtirken, bu sürecin başlaması için aciliyet olmadığını vurguluyor.

Bloomberg’in derlediği bilgilere göre, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, büyümenin güçlü devam ettiğini belirterek, faiz oranlarını ayarlamanın şu anda acil olmadığını ifade etti. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise üç faiz indiriminin hala uygun olduğunu düşündüğünü ancak daha azının da gerekebileceğini belirtti. Mester, daha önce faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun düşüşe geçtiğine dair daha fazla kanıt görmek istediğini ifade etmişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler