Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

AMB/Lagarde’den faiz indirim sinyali

Fed'den faiz indirimi beklentileri ötelenirken, AMB Haziran'da siftah yapabilir

AMB/Lagarde’den faiz indirim sinyali

Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirilen Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim konseyi toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, refinansman faizinin yüzde 4,5, mevduat faizinin yüzde 4 ve marjinal fonlama faizinin yüzde 4,75’te sabit tutulduğu belirtildi.

 

Böylece Euro Bölgesi’nde 3 temel politika faiz oranı üst üste beşinci kez değişmemiş oldu ve faiz oranları Euro tarihindeki en yüksek seviyesini korudu.

 

Merkez Bankası kararını, enflasyondaki düşüş eğiliminin sürmesine ve ekonomideki zayıflamaya rağmen aldı.

 

Avrupa Merkez Bankası beş kez üst üste faizleri sabit tutarken, ekonomistler Haziran ayında ekonominin ve özel borçluların beklentilerine paralel olarak bir faiz indirimi beklediklerini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankasından yapılan açıklamada, “Enflasyonun altında yatan dinamikler ve para politikası aktarımının gücü, Yönetim Konseyi’nin enflasyonun sürdürülebilir bir temelde hedefe yaklaştığına dair güvenini daha da güçlendirirse, mevcut parasal sıkılaştırmanın gevşetilmesi uygun olacaktır” ifadesi kullanıldı.

 

Nitekim ECB Başkanı Christine Lagarde, Mart ayı başında yaptığı açıklamada, enflasyon oranındaki son gelişmenin para otoritelerine daha fazla güven vermesine karşın  “yeterince güven sağlamadığını” söylemişti.

 

Euro bölgesinde enflasyon son dönemde beklenenden hızlı düşüş gösterdi. Tüketici fiyatları Mart ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,4 oranında arttı. Ekonomistlerin beklentisi yüzde 2,5 idi. Enflasyon Şubat ayında yüzde 2,6, Ocak ayında ise yüzde 2,8 olarak gerçekleşti. Mart 2023’te enflasyon yüzde 6,9 seviyesindeydi.

 

Böylece fiyat eğilimi ECB’nin orta vadede yıllık yüzde 2 enflasyon oranı hedefine yaklaşmış oldu.

 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde düzenlediği basın toplantısında, Banka’nın “gerekli kararları” almak için enflasyon %2’ye ulaşana kadar beklemeyeceğini belirtti.

 

Lagarde, Euro Bölgesi’nde ekonomik büyümeye yönelik risklerin “aşağı yönlü olmaya devam ettiğini” söyledi.

 

“Para politikasının etkilerinin beklenenden daha güçlü olması halinde büyüme daha düşük olabilir. Daha zayıf bir dünya ekonomisi ya da küresel ticarette daha fazla yavaşlama da Euro bölgesi büyümesi üzerinde baskı yaratacaktır” diye konuşan Lagarde, Orta Doğu’daki krizin yanı sıra Ukrayna’daki savaşın da önemli bir jeopolitik risk kaynağı olmaya devam ettiğini yineleyerek, bunun “firmaların ve hane halklarının geleceğe daha az güven duymasına neden olabileceğini” sözlerine ekledi.

 

Öte yandan, enflasyonun hedeflenen %2’ye beklenenden daha hızlı düşmesi halinde büyümenin daha yüksek olabileceğini belirten Lagarde, ECB’nin enflasyonda doğrusal olmayan bir düşüş öngördüğünü vurguladı.

 

Lagarde,”Birkaç üye Nisan ayında aldığımız sınırlı verilere dayanarak [faiz oranlarını düşürmek için enflasyon konusunda] yeterince güvende hissetti. Ancak, Haziran ayında çok daha fazla veri aldığımızda güveni pekiştirme ihtiyacı konusunda rahat olan üyelerin çok büyük bir çoğunluğunun fikir birliğine varmaya karar verdiler.”

 

Lagarde daha önce enflasyonun önümüzdeki aylarda “mevcut seviyeler etrafında dalgalanmasının” beklendiğini ancak gelecek yıl %2 hedefine ulaşması gerektiğini belirtmişti.

 

Pantheon Macroeconomics’ten Claus Vistesen ve Melanie Debono, Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon düştükçe faiz oranlarını düşürmeye açık olduğu sinyalini vermesinin şaşırtıcı olmadığını söylediler.

 

Banka  yaptığı açıklamada, enflasyonun hedef seviyeye doğru düşmeye devam etmesi halinde para politikasını gevşetmeye başlayabileceğini söyledi, ancak ne zaman ya da kaç kez indirime gideceğini söylemedi.

 

Ancak Vistesen ve Debono, enflasyon beklenenden daha keskin bir şekilde düştükçe ve Euro Bölgesi genelinde ücret artışı ılımlı hale geldikçe kesintiler için daha hazırlıklı olunması gerektiğini ifade edeğer. “Ton değişikliği beklentilerimizle uyumlu” değerlendirmesini yaptılar.

 

 

Basın kaynakları, Foreks Haber Merkezi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler