Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Altın 2024’e güçsüz girerken Asya’da altının fiyatları düştü

Altın fiyatları Asya ticaretinde düştü ve beklenenden daha güçlü gelen ABD iş gücü verilerinin, piyasaların erken faiz indirimi beklentilerini yeniden gözden geçirmesine neden olmasıyla bir önceki seanstaki kayıplarını genişletti.

Altın 2024’e güçsüz girerken Asya’da altının fiyatları düştü

Sarı metal, dolardaki ciddi bir toparlanmayı takiben 2024 yılına zayıf bir başlangıç yaptı. Dolardaki bu artış, yatırımcıların, Fed’in Mart ayına kadar faiz oranlarını düşürebileceğine dair beklentilerini azaltmasıyla gerçekleşti.

Faizlerle ilgili bu düşünce, Cuma günü iş gücü piyasasında esneklik gösteren ve Fed’e faizleri daha uzun süre yüksek tutmak için daha fazla alan sağlayan, beklenenden daha güçlü tarım dışı istihdam verileriyle daha da güçlendi.

Altın da Aralık ayına kadar oldukça güçlü bir erimenin ardından ağır bir kâr alımı gördü. Sarı metal 2023 yılını %10’un üzerinde kazançla kapattı.

Spot altın %0,5 düşüşle 2.035,69 dolara gerilerken Şubat ayında vadesi dolan altın, %0,4 düşüşle 2.042,25 dolara indi. Her iki enstrüman da 2024 yılının ilk haftasında yaklaşık %0,9 değer kaybetti.

Tarım dışı istihdamdaki sürprizin ardından ABD enflasyonu odak noktasında

Piyasalar şimdi Perşembe günü açıklanacak olan Aralık ayı ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) enflasyon verilerine odaklanmış durumda.

Güçlü bir istihdam raporunun hemen ardından gelecek olan verinin, bir önceki aya göre enflasyonda artış göstermesi bekleniyor.

İş gücü piyasası ile enflasyonun, merkez bankası için para politikasını ayarlarken dikkate alınan iki önemli nokta olduğu göz önüne alındığında enflasyonun yapışkan olduğuna dair herhangi bir gösterge, Fed’in erken faiz indirimine dair beklentiler için kötü bir işaret olacak.

Fed ayrıca yapışkan enflasyon ve iş gücü piyasasının güçlü olduğuna dair herhangi bir işaretin, faiz oranlarını kısa süre içinde düşürmesini engelleyebileceği konusunda da uyarıda bulunmuştu.

CME Fed İzleme Aracı, yatırımcıların Mart ayında faiz indirimi beklentilerini azalttıklarını gösterdi. Yatırımcılar, Mart ayında 25 baz puanlık bir indirime geçen hafta fiyatlanan %73’ün üzerindeki ihtimale kıyasla şimdi yaklaşık %63’lük bir ihtimal veriyor.

Daha yüksek ve uzun vadeli faiz oranları, 2023’ün büyük bir bölümünde artan faiz oranları nedeniyle darbe alan altın üzerinde daha yakın vadeli bir baskının habercisi olabilir. Fed’in, bu yılın sonunda faizleri düşürmesi beklenirken ING’deki analistler, Mart ayından Mayıs ayına kadar bir indirim gelmesi yönündeki beklentilerini geri çektiklerini söyledi.

Yüksek faiz oranları, getirisi olmayan külçe altına yatırım yapmanın fırsat maliyetini artırıyor.

Bakır 2024’e zayıf bir başlangıç yaptıktan sonra yükseldi, Çin’le ilgili yeni veriler geliyor

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, 2024’ün ilk haftasında keskin bir şekilde düştükten sonra bugün hafifçe yükseldi.

Mart ayında vadesi dolacak olan bakır fiyatları, geçtiğimiz hafta %2,2 değer kaybettikten sonra %0,3 artarak 3,8128 dolara yükseldi.

Fiyatlar, güçlü doların yanı sıra başta en büyük ithalatçı Çin olmak üzere birçok büyük ekonomiden gelen zayıf satın alma yöneticileri endeksi verileriyle sarsıldı.

Çin, Cuma günü açıklanacak enflasyon ve ticaret verileriyle birlikte bu hafta yeni ekonomik verileri yayımlayacak. Çin’in bakır ithalatı, kırmızı metal yatırımcıları için odak noktası olacak.

(Investing.com)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler