Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de Ocak ayı tüketici enflasyonu beklentilerin üzerinde, faiz indirimi beklentileri ötelendi

Bazı politika yapıcılar, faiz indirimi öncesinde fiyat baskılarında daha geniş bir hafiflemenin görülmesini istediklerini belirttiler.

ABD’de Ocak ayı tüketici enflasyonu beklentilerin üzerinde, faiz indirimi beklentileri ötelendi

ABD’de Ocak ayında tüketici enflasyon aylık ve yıllık bazda piyasa beklentilerinin üzerinde geldi.

 

ABD Çalışma Bakanlığı, Ocak ayında yıllık enflasyonun geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 arttığını duyurdu.  Aylık bazda ise tüketici fiyatları beklentilerin üzerinde yüzde 0,3 arttı. Uzmanlar yıllık enflasyonun yüzde 2,9, aylık enflasyonun ise yüzde 0,2 olarak gerçekleşmesini bekliyordu.

Gıda ve enerji hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 3,9 yukarı geldi. Ülkede enerji fiyatları aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde 4,6 düştü, gıda fiyatları aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 2,6 arttı.

Rakamlar, Fed yetkililerinin yakın zamanda faiz indirimine başlama olasılıklarını daha da azaltarak, ek bir hızlanma durumunda faiz artırımlarını yeniden başlatma tartışmalarını yeniden alevlendirebilir. Bazı politika yapıcılar, faiz indirimi öncesinde fiyat baskılarında daha geniş bir hafiflemenin görülmesini istediklerini belirttiler.

Gıda, araba sigortası ve sağlık hizmetleri gibi masraflardaki artışları yansıtan ocak enflasyonu içinde barınma maliyetleri genel artışın üçte ikisinden fazlasına katkı sağladı. Ay içinde, ayda bir kez en çok artan hastane dışı hizmetler ve evcil hayvan hizmetleri oldu.

Araba fiyatları, 1969’dan bu yana ay bazında en çok düştü. Genel mal fiyatları ve enerji de devam eden düşüşü sürdürdü, bu da politika yapıcıların son dönemdeki düşük enflasyonun birkaç kategoride yoğunlaştığı endişelerini vurguladı.

Konut ve enerji dışında, hizmet fiyatları, Bloomberg’in “supercore” olarak adlandırdığı ölçümüne göre, Aralık ayından yüzde 0.8 artarak, Nisan 2022’den bu yana en yükseği oldu. Politika yapıcılar, ülkenin enflasyon eğilimini değerlendirirken böyle bir ölçümün önemini vurgularken, bunu ayrı bir endeks üzerinden hesaplıyorlar.

 

 

 

bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler