Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de mortgage başvuruları yükseldi

ABD'de mortgage başvuruları, 5 Ocak itibariyle yılın ilk haftasına enerjik bir başlangıç yaparak yükseliş gösterdi.

ABD’de mortgage başvuruları yükseldi

ABD’de mortgage başvuruları, 5 Ocak itibariyle yılın ilk haftasına enerjik bir başlangıç yaparak yükseliş gösterdi.

 

 

ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından yapılan ipotek başvuru araştırmasına göre, mevsimsel faktörlerden arındırılmış piyasa endeksi, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinde yüzde 9,9’luk bir artışla 190,6 puana yükseldi.

 

Haftalık rapora göre, satın alma endeksi yüzde 5,6 artarak 148,0 puana çıkarken, refinansman endeksi de yüzde 18,8’lik bir artışla 425,4 puana ulaştı.

 

Söz konusu haftada 30 yıllık mortgage faizi, 5 baz puanlık bir artışla yüzde 6,81’e yükseldi. 30 yıllık kredi faizindeki 4 haftalık ortalama 26 puan azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre ise 39 puanlık bir artış gözlendi.

 

MBA Başkan Yardımcısı ve Başekonomisti Joel Kan, “Satın alma ve refinansman başvurularındaki artış, yeni yılın umut verici bir başlangıcını işaret ediyor; ancak büyük olasılıkla tatil sezonu sonrasında faaliyetlerin toparlanmasından ve yıl sonu faiz oranlarının düşüşünden kaynaklanıyor.

 

Son haftalarda mortgage oranları ve başvuruları dalgalı bir seyir izliyor, genel aktivite düşük seviyede devam ediyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

 

15 yıllık faiz oranı 15 baz puanlık bir artışla yüzde 6,41’e yükselirken, 5 yıllık ARM kredi faizi de 46 baz puanlık bir artışla yüzde 6,17 seviyesine çıktı.

 

Büyük konut kredilerini içeren 30 yıllık jumbo kredi faizi ise 12 baz puanlık bir artışla yüzde 6,98’e yükseldi, 647.200 doların üzerindeki kredileri kapsayan bu seviye dikkat çekti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler