Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de istihdam artışı güçlü kalmaya devam ediyor

İşten çıkarmalar, salgın öncesi seviyelerin altında, rekor düşük seviyelere yakın seyretmekte.

ABD’de istihdam artışı güçlü kalmaya devam ediyor

ABD’de işgücü piyasası Aralık ayında da dayanıklılığını sürdürmüş, işverenler geçen ay 216.000 kişilik istihdam yaratarak ekonomik büyümenin canlılığını koruduğunu gösterdi.

Çalışma Bakanlığı’nın Cuma günü açıkladığı verilere göre, işverenler Aralık ayında mevsimsellikten arındırılmış bazda 216.000 kişilik istihdam yaratarak ekonomistlerin beklentilerini aştı. Art arda 36. ayda da artış kaydedildi.

Rakamlar, yaklaşık dört yıl önce Covid-19’un gelişiyle başlayan yıllarca süren kafa karıştırıcı dalgalanmanın ardından, ekonominin daha sakin ve sürdürülebilir bir vitese geçerken önemli iş kayıplarından kaçınabildiği yumuşak iniş olarak adlandırılan beklentileri güçlendiriyor.

 

Birçok uzman, tatil sezonunun neden olduğu işe alım karmaşası nedeniyle Aralık ayı verilerinin her yıl hesaplanmasının zor olduğu konusunda uyarıyor.

Hanehalkı anketine dayanan işsizlik oranı değişmeyerek yüzde 3,7’de kaldı.

İşçilerin ortalama saatlik kazançları – ücret artışlarının yaygın bir ölçüsü – bir önceki aya göre yüzde 0,4 arttı ve Aralık 2022’ye göre yüzde 4,1 yükseldi.

İşten çıkarmalar, salgın öncesi seviyelerin altında, rekor düşük seviyelere yakın seyretmekte.

Son birkaç aydır ne çok sıcak ne de çok soğuk görünen ekonomik verilerin bir karışımı, düşen enflasyon ve sürdürülebilir büyüme arasında devam eden denge karşısında hoş bir sürpriz yaşayan Federal Rezerv’deki hem yatırımcılara hem de politika yapıcılara moral verdi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler