Sosyal Medya

Döviz

ABD TÜFE’si Fed’i faiz indirmeye ikna etmeyecek

Bloomberg ekonomistleri Anna Wong ve Stuart Paul Pazartesi günü raporun önizlemesinde, gıda ve enerji hariç çekirdek tüketici fiyat endeksinin Şubat ayında muhtemelen %0,3 arttığını yazdı.

ABD TÜFE’si Fed’i faiz indirmeye ikna etmeyecek

Bloomberg Economics’e göre, Salı günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyatlarına ilişkin aylık rapor, Federal Rezerv yetkililerini faiz oranlarını düşürmeye başlamanın güvenli olduğuna ikna etmeyecek.

Bloomberg ekonomistleri Anna Wong ve Stuart Paul Pazartesi günü raporun önizlemesinde, gıda ve enerji hariç çekirdek tüketici fiyat endeksinin Şubat ayında muhtemelen %0,3 arttığını yazdı. Bir önceki yıla göre çekirdek TÜFE’nin %3,7 arttığını ve bunun Nisan 2021’den bu yana en düşük artış olacağını düşünüyorlar.

Wong ve Paul, “Nihayetinde, Şubat ayı TÜFE raporunun Fed’in faiz indirimine gitme konusundaki güvenini artıracak kadar net bir dezenflasyon kanıtı sunmasını beklemiyoruz,” dedi. “Ancak, hem enflasyon hem de işgücü piyasası daha da soğudukça ilk faiz indirimi için baz senaryomuz Mayıs ayında – – yeterli güvene sahip olabilirler.”

Bloomberg Economics ayrıca, konut maliyetlerinin bir tahmini ve TÜFE’nin en büyük bireysel bileşeni olan ev sahiplerinin eşdeğer kirasındaki olağandışı artışın (OER) bir sapma olduğuna inanıyor.

Ocak ayında, OER’deki %0,6’lık artış tahmincileri şaşırttı ve merkez bankacılarının 2023’ün ikinci yarısında enflasyonu bastırma konusunda kaydettiği belirgin ilerlemeyi şüpheye düşürdü. Çalışma İstatistikleri Bürosu daha sonra bu sıçramanın bir kısmını fiyat artışlarına değil, belirli veri kaynaklarının ağırlıklandırılma şeklindeki değişikliğe bağlamıştır.

Wong ve Stuart, hem birincil kiraların hem de OER’nin Şubat ayında %0,4 gibi daha az şaşırtıcı bir oranda artmasını beklediklerini ve artışların sonraki aylarda ılımlı seyredeceğini söyledi.

“Piyasa kiraları, 2024 yılı boyunca hem OER hem de birincil kira enflasyonunun düşeceğini ve yıllık genel barınma enflasyonunun yıl sonuna kadar %4,0’e gerileyeceğini gösteriyor” diye yazdılar.

Wong ve Paul aynı zamanda, yeni ve kullanılmış otomobiller başta olmak üzere bazı malların fiyatlarındaki düşüşün çekirdek enflasyondaki ılımlı seyri desteklemeye devam edeceğini söyledi. Wong ve Paul’un tahminleri Bloomberg’in ekonomistler arasında yaptığı anketteki medyan tahminlerle uyumludur.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler