Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD petrol stokları bu yılın rekorunu kırdı

Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından açıklanan verilere göre, petrol stokları, üst üste iki haftalık düşüşün ardından, bu yılın en yüksek haftalık artışını yaşadı.

ABD petrol stokları bu yılın rekorunu kırdı

22 Mart ile sona eren bir haftalık dönemde ABD petrol stokları, önceki hafta görülen 1 milyon 519 bin varil düşüşün ardından 9 milyon 337 bin varil arttı. Enerji Bakanlığı (DoE) tarafından açıklanan verilere göre ise Stratejik Petrol Rezervindeki (SPR) ham petrol stokları 0,7 milyon varil artarak 363,0 milyon varile yükseldi.

API’nin açıkladığı verilere göre, benzin stokları beşinci haftasında da geriledi ve önceki dört haftada yaşanan toplam 11,4 milyon varil düşüşün ardından 4 milyon 437 bin varil daha azaldı. Ancak EIA verilerine göre, geçen hafta itibarıyla benzin stokları, yılın bu dönemindeki beş yıllık ortalamanın yaklaşık yüzde 2 altında seyrediyor.

Damıtılmış ürün stoklarında ise üst üste ikinci haftada sınırlı bir artış görüldü. Önceki hafta 512 bin varil artan stoklar, geçen hafta 513 bin varil daha arttı. Cushing bölgesinin petrol stokları da artış yaşadı ve bir önceki hafta kaydedilen 325 bin varil artışın ardından 2 milyon 392 bin varil daha yükseldi.

Foreks’in haberine göre, ABD Enerji Bakanlığı (DoE) Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından bugün açıklanacak petrol stoklarında düşüş bekleniyor. WSJ tarafından yapılan ankete göre, analistler bir önceki hafta 1,95 milyon varil azalan petrol stoklarının, 22 Mart ile sona eren haftada 1,2 milyon varil daha azalacağını tahmin ediyor. Ankette benzin stoklarının 1,7 milyon varil düşmesi, damıtılmış ürün stoklarının ise 0,1 milyon varil artması öngörülüyor. Ankette ayrıca DoE’nin açıklayacağı kapasite kullanım oranının yüzde 87,8’den yüzde 88,3’e yükseleceği tahmin ediliyor. Öte yandan DoE stok verileri TSİ 17.30’da duyurulacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler