Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD imalat faaliyetleri 2022’den bu yana ilk kez genişledi

ABD fabrika faaliyetleri, üretimdeki keskin toparlanma ve güçlenen taleple Mart ayında Eylül 2022’den bu yana ilk kez beklenmedik bir şekilde…

ABD imalat faaliyetleri 2022’den bu yana ilk kez genişledi

ABD fabrika faaliyetleri, üretimdeki keskin toparlanma ve güçlenen taleple Mart ayında Eylül 2022’den bu yana ilk kez beklenmedik bir şekilde genişlerken, girdi maliyetleri tırmandı.

Pazartesi günü açıklanan verilere göre, Institute for Supply Management’ın imalat göstergesi geçen ay 2,5 puan artarak 50,3’e yükseldi. Genişleme ve daralmayı birbirinden ayıran 50 seviyesinin çok az üzerine çıkan endeks, 16 aydır devam eden daralmayı da durdurmuş oldu.

Mart ayı endeksi Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı ankette yer alan tüm tahminleri aştı.

Üretim, 2020 ortalarından bu yana en büyük artış olan 6,2 puanla bir ay öncesine göre keskin bir şekilde zıpladı. Üretim artışı 54,6 ile Haziran 2022’den bu yana görülen en güçlü artış oldu.

Grubun yeni siparişler ölçüsü de Şubat ayındaki daralmanın ardından genişleme bölgesine geri döndü. Fabrika istihdam göstergesi Mart ayında bir önceki aya göre daha az küçüldü.

“Talep, koşulların iyileştiğine dair açık işaretlerle birlikte toparlanmanın ilk aşamalarında kalmaya devam ediyor. Panelistlerin şirketleri yeniden genişleme sürecine girerken üretim faaliyetleri Ocak ve Şubat aylarına kıyasla artış gösterdi” dedi.

Mart ayında tekstil fabrikaları, metalik olmayan mineraller, kağıt ürünleri ve petrol başta olmak üzere dokuz sektörde büyüme kaydedildi. Aralarında mobilya, plastik ve kauçuk ürünleri ve elektrikli ekipmanların da bulunduğu altı sektör ise daraldı.

Daha Fazla İyimserlik

Ülkenin satın alma ve tedarik yönetimi yöneticileri son zamanlarda imalatın görünümüne ilişkin iyimserliklerini dile getirdiler. Siparişlerdeki artış, tüketici talebinin ve iş yatırımlarının dirençli olduğunu göstermekte ve şirketlerin stok seviyelerini satışlarla uyumlu hale getirmek için adımlar attığını ortaya koymaktadır.

ISM verileri, fabrika stoklarının geçen ay Şubat ayına göre daha yavaş bir oranda daraldığını, müşteri stoklarının ise daha hızlı bir şekilde küçüldüğünü gösterdi.

“Müşterilerin stok seviyeleri Mart ayında daha hızlı bir düşüş gösterdi ve endeks biraz daha ‘çok düşük’ bölgeye geriledi. Panelistler, şirketlerinin müşterilerinin envanterde ürün sıkıntısı çekmeye devam ettiğini ve bunun gelecekteki yeni siparişler ve üretim için olumlu olduğunu bildirdi.”

Aynı zamanda, malzeme ve diğer girdilerin maliyeti artıyor ve bu da inatçı enflasyonist baskılara işaret ediyor. Grubun ödenen fiyatlar göstergesi 3,3 puan artarak Temmuz 2022’den bu yana en yüksek seviye olan 55,8’e yükseldi.

Bu arada, denizaşırı müşterilerden alınan siparişler, birikmiş işler ve ithalat Mart ayında değişmedi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler