Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD Husileri bir daha vurdu, Brent 80 doların üzerine çıktı

Husiler, Yemen kıyılarındaki gemilere yönelik saldırıların Gazze'de İsrail'e karşı savaşan Hamas'ı desteklemeyi amaçladığını söyledi. Saldırılar, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'ndan geçişleri keskin bir şekilde kesti, nakliye ve sigorta maliyetlerini artırdı ve Orta Doğu'da daha geniş bir çatışma hayaletini ortaya çıkardı.

ABD Husileri bir daha vurdu, Brent 80 doların üzerine çıktı

ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki İran destekli Husi isyancılarına karşı yeni bir saldırı düzenlemesi, Orta Doğu’daki gerilimi artırması ve küresel arzın yeterli olduğu varsayımını zayıflattı ve petrol kazançlarını korudu.

Küresel gösterge Brent Pazartesi günü yaklaşık %2 yükseldikten sonra varil başına 80 doların üzerinde sabit kalırken, West Texas Intermediate 75 doların altında seyretti. ABD ve İngiltere güçleri, grubun Kızıldeniz’deki ticari gemilere saldırmasını önlemek amacıyla sekiz Husi hedefine yönelik son saldırılarını başlattı.

Ham petrol haftanın açılış seansında, Ukrayna’nın Rusya’nın Baltık kıyısındaki enerji tesislerine insansız hava araçlarıyla saldırdığı ve Moskova’nın Ukrayna işgalinden neredeyse iki yıl sonra iki ülke arasındaki çatışmada yeni bir cephe açıldığı haberlerinin ardından yükseldi.

Birçok jeopolitik gerilime ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün üretimi dizginleme taahhüdüne rağmen ham petrol bu yıl net bir yön belirlemekte zorlandı. Petrolün kazançları, Uluslararası Enerji Ajansı’nın yeterli miktarda arz tahminiyle birlikte OPEC dışı üretimin bol olduğuna dair göstergelerle dengelendi. Buna ek olarak, Libya en büyük sahasından akışları yeniden başlattı ve ABD’li sondajcılar operasyonlara zarar veren bir soğuk hava dalgası ardından toparlanıyor.

Westpac Banking Corp. emtia ve karbon araştırmaları başkanı Robert Rennie, Rusya’daki saldırının “enerji üreten iki önemli bölgede devam eden çatışmalar olduğunu hatırlatan önemli bir olay” olduğunu söyledi. Rennie, ABD üretiminin şiddetli hava koşullarından etkilenmesi ve OPEC+ kesintilerinin devreye girmesinin ardından petrol stoklarının daha da sıkılaşması gerektiğini, ancak Libya’nın Sharara sahasından arzın geri dönmesinin sıkışıklığın bir kısmını hafifletmeye yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

Pazartesi günü Brent bu yıl ilk kez varil başına 80$ seviyesinin üzerinde bir kapanış yapmayı başardı. En yakın iki kontrat arasındaki fark olan hızlı zaman yayılımı, yakın vadeli bir yükseliş yapısı olan geri çekilmede varil başına 46 sent oldu. Bu, 2024’ün ilk işlem gününde 3 sent ile karşılaştırılıyor.

Husiler, Yemen kıyılarındaki gemilere yönelik saldırıların Gazze’de İsrail’e karşı savaşan Hamas’ı desteklemeyi amaçladığını söyledi. Saldırılar, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı’ndan geçişleri keskin bir şekilde kesti, nakliye ve sigorta maliyetlerini artırdı ve Orta Doğu’da daha geniş bir çatışma hayaletini ortaya çıkardı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler