Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD hükümeti çip üretimine 1,5 milyar dolar finansman sağlayacak

ABD hükümeti, ülkenin tedarik zinciri dayanıklılığını artırmak amacıyla çip üreticisi GlobalFoundries'e 1,5 milyar dolarlık finansman sağlama kararı aldı.

ABD hükümeti çip üretimine 1,5 milyar dolar finansman sağlayacak

ABD Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, CHIPS ve Bilim Yasası kapsamında çip şirketi GlobalFoundries ile anlaşma yapıldığı belirtildi. Bu anlaşma, çip üretimi konusundaki yerel tedarik zinciri dayanıklılığını güçlendirmeyi, yarı iletken üretiminde rekabet gücünü artırmayı ve ekonomik-ulusal güvenliği desteklemeyi amaçlıyor.

Bloomberg HT’nin haberine göre, yapılacak olan anlaşma kapsamında GlobalFoundries’e sağlanacak olan yaklaşık 1,5 milyar dolarlık finansman, yeni bir tesisin kurulması, kapasite artışı ve New York ile Vermont’taki mevcut tesislerin modernizasyonunu destekleyecek. Bu adım, ABD Başkanı Joe Biden’ın tedarik zincirlerini güçlendirme, iyi maaşlı işler yaratma ve ülkenin ekonomik ve ulusal güvenliğini geliştirme amacını taşıyan CHIPS ve Bilim Yasası çerçevesinde atılan üçüncü önemli adım olarak değerlendiriliyor.

Açıklamada, GlobalFoundries’in çiplerinin Amerikan halkının günlük uygulamalarını temel aldığı, Çin dışında bu ölçekte üretim kapasitesine sahip sadece dört şirket olduğu ve bu şirketler arasında yalnızca GlobalFoundries’in ABD merkezli olduğu vurgulanmıştır. Projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte, gelecek 10 yıl içinde yaklaşık 1500 imalat istihdamı ve yaklaşık 9 bin inşaat işi yaratılması hedeflenmektedir.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, yarı iletkenlerin modern teknolojinin beynini oluşturduğuna vurgu yaparak, Başkan Biden ile birlikte ülke ekonomisini büyütmeye ve Amerika’nın her yerinde fırsat yaratmaya yönelik taahhütlerini sürdüreceklerini belirtti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler