Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD ekonomisi so-ğu-mu-yor: Enflasyon beklentinin üzerinde işsizlik başvuruları 3 ayın dibinde

ABD enflasyonu, aralık ayında yüzde 0,3 yükselirken; yıllık bazda ise yüzde 3,4 olarak hesaplandı. Piyasa beklentisi, ülke enflasyonunun aylık yüzde…

ABD ekonomisi so-ğu-mu-yor: Enflasyon beklentinin üzerinde işsizlik başvuruları 3 ayın dibinde

ABD enflasyonu, aralık ayında yüzde 0,3 yükselirken; yıllık bazda ise yüzde 3,4 olarak hesaplandı. Piyasa beklentisi, ülke enflasyonunun aylık yüzde 0,2; yıllık olarak ise yüzde 3,2 olmasıydı.

ABD Çalışma Bakanlığı, aralık ayına ilişkin tüketici enflasyonu verilerini açıkladı. Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti, aralıkta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 arttı. Piyasa beklentisi TÜFE’nin bu dönemde yüzde 0,2 artması yönündeydi.

Ülkede TÜFE, aralıkta yıllık bazda ise yüzde 3,4 yükseldi. Böylece yıllık TÜFE de piyasa beklentisi olan yüzde 3,2 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Öte yandan, ABD’de enflasyon kasım ayında aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 3,1 olmuştu.

Aralık ayında barınma fiyatlarında artış devam etti. Barınma endeksi aralıkta aylık bazda yüzde 0,5, yıllık bazda yüzde 6,2 yükseldi. Aynı dönemde enerji endeksi, aylık yüzde 0,4 artarken, yıllık yüzde 2 azaldı. Gıda endeksi ise bu dönemde aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,7 arttı.

Çekirdek enflasyon aylık bazda piyasayla uyumlu

Ülkede değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE aralıkta aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,9 artış gösterdi.

Çekirdek enflasyon aylık bazda piyasa beklentileriyle uyumlu, yıllık bazda ise piyasa beklentilerinin 0,1 puan üzerinde gerçekleşti.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester tahminlerin üzerinde gerçekleşen Aralık enflasyon verisinin ardından Mart’ta faiz indiriminin erken olacağı görüşünde.

Fed’in hala yapması gerekenler olduğunu belirten Mester “Tahminimce Mart ayında faiz indirimini düşünmek erken olur. Çünkü daha fazla kanıt görmemiz gerekiyor” dedi.

Piyasalar ne tepki verdi?

Veri sonrası ilk fiyatlama dolar endeksi pozitif, değerli metaller ve endeks vadelileri negatif şeklinde gerçekleşti. Altının ons fiyatı, beklentileri aşan ABD enflasyon verisi sonrası dalgalandı. Veri sonrası 2025 – 2041 dolar arasında hareket eden onz altın fiyatı, saat 17.23 itibarıyla yüzde 0,22 yükselişle 2030 dolarda işlem gördü. ABD 10 yıllıkları da hızlı bir şekilde yüzde 4.05’in üzerine çıktı.

İşsizlik başvuruları Fed’in faiz indirimlerini geciktireceğini destekliyor

ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 6 Ocak ile biten haftada önceki haftaya kıyasla bin kişi azalarak 202 bine indi.

Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen işsizlik maaşı başvurularının 209 bin olması öngörülüyordu.

İşsizlik maaşı başvurularına ilişkin önceki haftanın verisi 202 binden 203 bine revize edildi.

Geçen hafta itibarıyla 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuru sayısı da bir önceki haftaya göre 250 azalarak 207 bin 795’e düştü.

Süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı ise 34 bin kişi azalarak 1 milyon 834 bine indi.

Analistler, işsizlik maaşı başvurularındaki azalışın ABD’de iş gücü piyasasının sıkılığını koruduğunu gösterdiğini ve para politikasındaki “şahin” duruşunu bir süre daha sürdürmesi için ABD Merkez Bankasına (Fed) alan sağladığını belirtti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler