Sosyal Medya

Döviz

ABD Çekirdek Enflasyonu Üst Üste İkinci Ayda da Tahminleri Aştı

Gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan çekirdek tüketici fiyat endeksi Ocak ayına göre %0,4 arttı. Bir yıl öncesine göre ise %3,8 artış gösterdi.

ABD Çekirdek Enflasyonu Üst Üste İkinci Ayda da Tahminleri Aştı

ABD’de enflasyon Şubat ayında ikinci el otomobil, uçak seyahati ve giysi fiyatlarındaki artışla tahminleri ikinci kez aşarak ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürme konusundaki temkinli yaklaşımını pekiştirdi.

Salı günü açıklanan hükümet verilerine göre, gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan çekirdek tüketici fiyat endeksi Ocak ayına göre %0,4 arttı. Bir yıl öncesine göre ise %3,8 artış gösterdi.

Ekonomistler çekirdek göstergeyi, genel TÜFE’ye kıyasla enflasyonun altında yatan nedenlerin daha iyi bir göstergesi olarak görüyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu verilerine göre bu gösterge Ocak ayına kıyasla %0,4, bir yıl öncesine kıyasla ise %3,2 artarak benzin fiyatlarını destekledi.

Hızlı bir Ocak ayı okumasının ardından rapor, enflasyonun inatçı olduğunu kanıtlayan kanıtlara katkıda bulunuyor ve bu da merkez bankacılarını politikayı çok erken gevşetme konusunda temkinli tutuyor. Başkan Jerome Powell geçen hafta kendisinin ve meslektaşlarının faizleri düşürmeye başlamak için ihtiyaç duydukları güven seviyesine yaklaştıklarını öne sürdü, ancak bazı yetkililer önce fiyatlarda daha geniş bir gerileme görmek istediklerini ifade ettiler.

Son üç ayda çekirdek TÜFE yıllık bazda %4,2 artarak Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Charles Schwab’ın baş sabit gelir stratejisti Kathy Jones, “Bu muhtemelen politikayı bir süre daha beklemede tutmak için bir neden olarak görülecektir” dedi. “Dalgalanma sayesinde enflasyondaki düşüş trendi dengeleniyor gibi görünüyor ve Fed faizleri düşürmeden önce enflasyonun düşmeye devam ettiğini görmek istiyor.”

Piyasa tepkisi dalgalı oldu. Yatırımcılar başlangıçta enflasyon konusunda bazı rahatlama cepleri olduğunu düşündüren temel ayrıntılara odaklanırken, daha sonra güçlü manşet rakamlara yöneldi. New York’ta sabah 9:05 itibariyle, hisse senedi vadeli işlemleri kazançlarını azalttı ve Hazine getirileri yükseldi.

Üretici fiyat endeksinin açıklanması dışında, bu Fed’in gelecek haftaki toplantısından önce göreceği son önemli enflasyon raporu. Politika yapıcıların faiz oranlarını üst üste beşinci toplantıda da sabit tutması beklenirken, ekonomistler merkez bankasının borçlanma maliyetlerini ne zaman düşürmeye başlayacağına dair ipuçları arayacak.

Yatırımcılar hala Haziran ayını olası ilk faiz indirimi olarak görüyor, ancak bu bahisleri bir miktar geri çektiler.

Kategori Dağılımı

BLS, barınma ve benzinin aylık toplam artışın %60’ından fazlasına katkıda bulunduğunu söyledi. İkinci el araba, giyim eşyası, motorlu taşıt sigortası ve uçak bileti fiyatları da artarak Mayıs 2022’den bu yana en büyük aylık artışı kaydetti.

Hizmetler içindeki en büyük kategori olan barınma fiyatları %0,4 artarak Ocak ayındaki büyük sıçramadan sonra yavaşladı. Aynı durum, TÜFE’nin en büyük bireysel bileşeni olan barınma kategorisinin bir alt kümesi olan ev sahiplerinin eşdeğer kirası için de geçerliydi.

Ev sahipleri tarafından ödenen varsayımsal kiraları izleyen bu ölçüm, BLS’nin Ocak ayı TÜFE’sinin güçlü bir şekilde okunmasının ardında metodolojik bir ayarlamanın büyük bir faktör olduğunu öne sürmesinin ardından geçtiğimiz haftalarda manşetlere taşındı. Birincil konut kirası %0,5 ile Ekim ayından bu yana en yüksek artışı gösterdi.

Bloomberg hesaplamalarına göre, konut ve enerji hariç hizmet fiyatları Ocak ayında %0,5 artarak bir önceki ayki %0,8 seviyesinden geriledi. Politika yapıcılar, ülkenin enflasyon gidişatını değerlendirirken böyle bir ölçüye bakmanın önemini vurgularken, bunu ayrı bir endekse dayanarak hesaplıyorlar.

Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi olarak bilinen bu ölçüt, barınaklara TÜFE kadar ağırlık vermiyor. PCE’nin Fed’in %2’lik hedefine çok daha yakın seyretmesinin bir nedeni de bu. Şubat ayı PCE rakamları bu ayın sonunda açıklanacak.

Hizmetlerin aksine, geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde mal fiyatlarındaki sürekli düşüş tüketicilere bir miktar rahatlama sağlamıştı – ancak bu durum değişmeye başlıyor olabilir. Temel mal fiyatları olarak adlandırılan ve gıda ve enerji emtialarını içermeyen fiyatlar Mayıs ayından bu yana ilk kez yükseldi.

Politika yapıcılar da işgücü piyasasının gücü karşısında faiz oranlarını düşürme konusunda tereddütlü davranıyor. Salı günü yayınlanan ayrı bir rapor, reel kazançların yıllık bazda artmaya devam ettiğini ve ücret artışının enflasyonu ılımlı bir şekilde geride bıraktığı aylar süren bir seriyi uzattığını gösterdi.

Geçen hafta açıklanan veriler, işsizlik oranının son iki yılın en yüksek seviyesine çıkmasına rağmen Şubat ayında işe alımların sağlıklı kaldığını gösterdi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler