Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD ADP istihdam verisi beklentileri aştı

Çarşamba akşamı yayınlanan Fed FOMC tutanaklarında yer alan kısa vadede faiz indiriminin gündemde olmadığına dair ifadelerle birleştiğinde veriler, tahvil pazarında dalgalanma yarattı.

ABD ADP istihdam verisi beklentileri aştı
Kritik tarım-dışı istihdam verisi öncesi, ABD’den gelen 2 veri ekonominin güçlü seyrini koruduğunu gösterdi.  Çarşamba akşamı yayınlanan Fed FOMC tutanaklarında yer alan kısa vadede faiz indiriminin gündemde olmadığına dair ifadelerle birleştiğinde veriler, tahvil pazarında dalgalanma yarattı. S&P500  ise güçlü verileri şirketlerin karları yükselecek yönünde değerlendirebilir. TSİ ile 18:00’de gösterge ABD 10 yıl vadeli DİBS’in getirisi tam %4.  NASDAQ hafif artıda, SP yatay, DJ30 ise yükseliyor.

ABD’de Aralık’ta S&P Global bileşik PMI (nihai) 50,9 olarak açıklandı (Beklenti 51,0, Önceki 51,0).  Manşet beklentinin altında kalsa da, Aralık ayında ekonomik aktivitede genişlemenin sürdüğü gözlendi. ABD imalat sanayi ISM hala daralma bölgesinde, fakat beklentinin üstünde gerçekleşti.
Akbank Yatırım’ın ADP yorumu şöyle:

Piyasa beklentilerinin (125k) üzerinde bir manşet rakam (164k) ile karşılaştık. Detaylara baktığımızda 164k’nın 124k’sı küçük ve orta ölçekli şirketlerden gelmiş. 500+ çalışana sahip büyük şirketler 40k istihdam yaratmış. Hizmetler sektörü 155k ve imalat sektörü 9k istihdam yaratmış. Maaş bazlı enflasyon riskleri açısından takip ettiğim; İşinde kalanların aldığı zam miktarı (Kontratların işe başladığınız ay yenildiğini düşünün)  %5.4 ile ağustos 2021’den beri en düşük seviye. İş değiştirenlerin aldığı zam miktarı %8 ile mayıs 2021’den beri en düşük seviye.

Yorum: Manşet rakamın beklentilerden olumlu ayrışması Fed beklentileri açısından çok iyi olmasa da maaş bazlı risklerin azalmaya devam etmesi olumlu.

 

Haftalık işsizlik başvuruları, 212k olan piyasa beklentisinin aşağısında 202k gerçekleşti. 4 haftalık ortalama 207.5k seviyesinde. Yorum: Oldukça düşük işsizlik başvuruları alınmaya devam ediyor… Devam eden başvurular 1.88m’dan 1.85m’a geriledi.

TDİ verisi öncesi dün açıklanan açık iş pozisyonları veri seti arz-talep dengelenmesinin devamına işaret ediyor. ADP verisinde maaş bazlı detaylar Fed açısından olumlu ancak manşet rakamın beklenti üstü gelmesi çok iyi değil. Haftalık işsizlik başvuruları verisinde de devam eden başvurular sayısında gerilemeyi piyasa çok beğenmedi. ABD 10 yıllık getirileri %3.90-%4.00 direnç bölgesinin üst bandını zorluyor. TDİ verisi sonrası 10 yıllıkların kapanış seviyesi önemli olacak.

Foreks Haber Merkezi ( [email protected] )

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler