Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

AB Komisyonu, Euro Bölgesi büyüme tahminlerini revize etti

AB Komisyonu, fiyat artışının satın alma gücünü aşındırması ve yüksek ECB faiz oranlarının kredileri sınırlandırmasının ardından Euro bölgesi ekonomisinin bu…

AB Komisyonu, Euro Bölgesi büyüme tahminlerini revize etti

AB Komisyonu, fiyat artışının satın alma gücünü aşındırması ve yüksek ECB faiz oranlarının kredileri sınırlandırmasının ardından Euro bölgesi ekonomisinin bu yıl beklenenden daha yavaş büyüyeceğini, ancak 2024 yılında enflasyonun da beklenenden daha yavaş olacağını söyledi.

 

Komsiyon bugün yayınladığı “Kış 2024 Ekonomik Tahminler: Enflasyonun daha hızlı gevşemesiyle birlikte büyümede gecikmeli bir toparlanma” başlıklı çeyrek dönem raporunda, Euro Bölgesi’nde GSYH’nın 2024 yılında, geçen Kasım ayında beklediği %1,2 yerine sadece %0,8 artacağını, ancak yine de 2023’teki %0,5’lik artıştan daha yüksek olacağını tahmin etti.

AB Komisyonu, 2025 yılında ekonomik büyümenin hızlanarak %1.5’e ulaşacağını, ancak Sonbahar 2023 raporundaki %1.6’lık tahmininin yakalanamayacağını da belirtti.

Raporda, “2024’ün ilk çeyreğinde AB ekonomisine ilişkin beklentiler zayıf kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte, ekonomik faaliyetin bu yıl kademeli olarak hızlanması bekleniyor. Enflasyon azalmaya devam ederken, reel ücret artışı ve dirençli bir işgücü piyasası tüketimde bir toparlanmayı desteklemelidir” değerlendirmesi yapıldı.

AB’nin en büyük ekonomisi Almanya’nın, geçen yılki %0.3’lük durgunluğun ardından Komisyon’un Kasım ayında beklediği %0,8’lik ve 2025’te %1.2’lik büyüme yerine 2024’te sadece %0,3’lük büyüme gösterecağını tahmin eden Komisyon, ikinci büyük Fransa da 2024 yılında büyümenin Kasım ayında öngörülen %1,2 yerine %0,9 seviyesinde gerçekleşeceğini ve üçüncü büyük İtalya’da büyümenin üç ay önce öngörülen %0,9 yerine sadece %0,6 olacağını savundu.

AB Komisyonu, Euro Bölgesi için 2024 enflasyon beklentisini yüzde 3,2’den yüzde 2,7’ye indirirken, 2025 yılında enflasyonun daha da yavaşlayarak %2.2’ye gerileyeceğini ve Avrupa Merkez Bankası’nın orta vadede %2.0 olan hedefine yaklaşacağını söyledi.

Komisyon, “Son aylarda enflasyonun beklenenden düşük çıkması, düşük enerji emtia fiyatları ve zayıf ekonomik ivme, enflasyonu Sonbahar Tahmininde öngörülenden daha dik bir düşüş yoluna soktu” dedi.

Ancak enflasyon düşmeye devam ederken, AB hükümetlerinin enerji fiyatlarına yönelik sübvansiyonları aşamalı olarak kaldırması ve Kızıldeniz’deki ticaret aksaklıklarının bir sonucu olarak nakliye maliyetlerinin artması nedeniyle düşüşün daha yavaş olacağını kaydeden AB Komisyonu, “Tahmin ufkunun sonunda, Euro bölgesi manşet enflasyonunun ECB hedefinin hemen üzerinde gerçekleşmesi ve AB enflasyonunun bir kademe daha yüksek olması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler