Sosyal Medya

Döviz

BoJ faizi sabit tutu, faiz artışı zamanlamasına ait renk vermedi

BOJ, Salı günü yaptığı açıklamaya göre, iki günlük toplantının sonunda -%0,1'lik kısa vadeli faiz oranını korudu ve getiri eğrisi kontrol parametrelerini değiştirmedi. Beklenti de bu yöndeydi.

BoJ faizi sabit tutu, faiz artışı zamanlamasına ait renk vermedi

Japonya Merkez Bankası, şimdilik negatif faiz oranına bağlı kalırken enflasyon hedefine ulaşma konusunda daha emin olduğunu belirttikten sonra yatırımcıları politikayı ne zaman değiştireceği konusunda net bir açıklama yapmadı.

BOJ, Salı günü yaptığı açıklamaya göre, iki günlük toplantının sonunda -%0,1’lik kısa vadeli faiz oranını korudu ve getiri eğrisi kontrol parametrelerini değiştirmedi. Beklenti de bu yöndeydi.

Merkez bankası, petrol fiyatlarındaki son düşüşler nedeniyle üç aylık görünüm raporunda Nisan ayında başlayan mali yıl için enflasyon tahminini %2,8’den %2,4’e düşürdü. Bu durum, Nisan 2022’den bu yana olduğu gibi, fiyat artışlarının bir süre daha BOJ’un %2’lik hedefini aşmaya devam etmesine yol açıyor.

Banka politika rehberini değiştirmedi, ancak fiyat hedefine ulaşma kesinliğinin kademeli olarak artmaya devam ettiğini söyledi, bu da hedefe ulaşma konusunda biraz daha emin hissettiğini gösteriyor.

Bu dil, ekonomistler arasında BOJ’un Mart, Nisan, Haziran ve Temmuz ayları için planlanan toplantılarla bu yılın ilk bölümünde bir noktada faizleri artıracağı yönündeki hakim görüşü destekliyor. Asıl soru ne zaman olacağı.

Kararın ardından piyasa hareketleri yatırımcıların yeni sonuçlar çıkarmakta zorlandığını gösterdi. Yen, açıklamanın hemen ardından dolar karşısında zayıfladı, ardından kayıplarından vazgeçerek güçlendi. Hareketler mütevazı oldu ve para birimi dolar karşısında yaklaşık %0,1 artışla Tokyo’da saat 14:55’te 147,92 seviyesinde kaldı.

10 yıllık devlet borçlarının getirisi de benzer bir gün içi yay izledi ve %0,630’dan işlem gördü. Japon hisse senetleri sabahki yükselişlerini sildi.

Bloomberg anketine katılan tüm BOJ gözlemcileri mevcut kararı bekliyordu. Yılbaşı günü meydana gelen büyük deprem ve Başbakan Fumio Kishida’nın iktidar partisini saran rüşvet fonu skandalının derinleşmesi, Japonya’nın 2007’den bu yana ilk faiz artırımı için uygun olmayan bir zamanlama oluşturdu.

ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimine gideceğini ima etmesiyle birlikte BOJ, politika konusunda küresel aykırı konumunu koruyor.

Ankete katılan ekonomistler, merkez bankasının yıllık ücret görüşmelerinin sonuçlarını değerlendirmesi için zaman sağlayacağından, Nisan ayını negatif oranın sona ermesi için en uygun zaman olarak görüyor. Daha yüksek zamlar, ekonomik büyümeyi besleyen olumlu bir fiyat ve ücret artış döngüsünün güvence altına alınması için kilit bir unsur olarak görülüyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler