Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

2024’e zorlu giriş yapan altın fiyatları Asya’da güçlenmeye başladı: Gözler Fed ve ABD enflasyon verilerinde

Altın fiyatları Asya ticaretinde yükseldi ve 2024'e zorlu bir başlangıçtan sonra biraz toparlandı. Şimdi odak noktasında, Fed’in faiz oranlarını düşürme planları hakkında ipucu sunabilecek ABD enflasyon verileri var.

2024’e zorlu giriş yapan altın fiyatları Asya’da güçlenmeye başladı: Gözler Fed ve ABD enflasyon verilerinde

Yatırımcıların, Fed’in Mart 2024’e kadar faiz oranlarını düşürmeye başlayıp başlamayacağını sorgulamasıyla sarı metal, Ocak ayının ilk haftasındaki sert kayıpların etkisinden kurtulamadı.

Faiz indirimlerine ilişkin belirsizlik dolarda keskin bir toparlanmaya yol açtı ve bu da altın üzerinde baskı yarattı. Ancak dolar bu hafta son dönemdeki kazançlarının büyük bir kısmını geri verirken yatırımcılar da Mart ayındaki faiz indirimine ilişkin beklentilerini büyük ölçüde korudu.

Bu durum altın fiyatlarının bir miktar rahatlamasını sağladı ancak fiyatlar, Aralık ayının büyük bölümünde görülen 2.000-2.050 dolar işlem aralığında kaldı.

Spot altın %0,4 artışla 2.031,78 dolara yükselirken Şubat ayında vadesi dolan altın %0,4 artışla 2.035,80 dolar oldu. Her iki enstrüman da 2024’te şu ana kadar yaklaşık %1,7 düştü ancak geçen yıla göre %10’un üzerinde bir kazanç elde etti.

TÜFE verileri beklenirken yatırımcılar Mart ayında faiz indirimi olacağına dair beklentilerini koruyor

Piyasalar şimdi günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan Aralık ayı ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini bekliyor. Manşet TÜFE’nin hafifçe artması beklenirken çekirdek TÜFE daha da düşebilir.

Enflasyonun, Fed’in yıllık %2’lik hedefinin oldukça üzerinde seyretmesi bekleniyor ki bu durum, iş gücü piyasasında son dönemde görülen direnç işaretleriyle birleştiğinde erken faiz indirimi beklentilerini olumsuz etkiliyor.

Ancak yatırımcılar, Mart ayında 25 baz puanlık indirim beklentilerini, geçen hafta bir miktar azaltmalarına rağmen büyük ölçüde korumuş görünüyor. CME Fed İzleme Aracı, işlemcilerin Mart ayında bir indirim için bir gün önce görülen %60,8 ve geçen hafta görülen %64,7’ye kıyasla %67,1’lik bir şans fiyatladığını gösterdi.

Erken faiz indirimine yönelik beklentiler, birkaç Fed yetkilisinin, yüksek faiz oranlarının enflasyonu düşürmede beklendiği gibi hareket ettiğini belirtmesinin ardından bu hafta yeniden canlandı. Ancak yetkililer, Fed’in faiz indirimine ne zaman başlayabileceği konusunda da yetersiz ipuçları verdi.

Genel kanı, bu yıl en az 100 ila 150 baz puanlık bir faiz indirimine gidileceği yönünde.

Düşük faizler, getiri sağlamadığı için yüksek faiz ortamında daha yüksek fırsat maliyetlerinden muzdarip olan altın için iyiye işaret.

Bakır yeni yıl kayıplarından toparlandı, Çin verileri bekleniyor

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, güçlenen doların baskısının azalmasıyla keskin bir yükseliş gösterdi.

Mart vadeli bakır fiyatları %0,6 artışla 3,8112 dolara yükseldi.

Ancak kırmızı metal, dünyanın dört bir yanından gelen zayıf ekonomik verilerin, yavaşlayan imalat faaliyetlerine ilişkin endişeleri artırması nedeniyle 2024’e zayıf bir başlangıç yapmasından kaynaklanan bazı kayıplar yaşamaya devam ediyordu – bu da daha zayıf bakır talebi anlamına geliyor.

Dünyanın en büyük bakır ithalatçısı Çin, bu Cuma ticaret ve enflasyon verilerini paylaşacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler