Sosyal Medya

Döviz

Yapı Kredi Yatırım/ Murat Berk:  BOJ Kararı Volatiliteyi Arttırır mı?

BoJ'un daha fazla faiz artırımı sinyali vermesi halinde bono ve döviz piyasalarında volatilitenin artması beklenebilir. Küresel faizler ve Yen üzerinde yukarı yönlü baskı oluşabilir. Özellikle bono ve döviz volatilite göstergeleri bu kadar dipte iken.

Yapı Kredi Yatırım/ Murat Berk:  BOJ Kararı Volatiliteyi Arttırır mı?

Merkez bankaları haftasında ilk karar Japonya’dan geldi: Son haftalarda medyaya sızıntılar ve yetkililerin açıklamaları paralelinde Japonya Merkez Bankası (BoJ) 2007’den bu yana ilk kez bu sabah faiz oranlarını artırdı.

Önceki %-0,1 yerine kısa vadeli politika faizi artırıldı ve artık %0 ile %0,1 arasında olacak. Aynı zamanda, uzun vadeli JGB’lere (Japon bonoları) yönelik verim eğrisi kontrolü de (YCC) hedef de terk edildi. Fakat BoJ hala açık bir hedef olmamasına rağmen, daha önce olduğu gibi JGB satın almayı planlıyor. Öte yandan ETF ve GYO alımlarını durduracak, ticari senet ve şirket tahvili alımları ise kademeli olarak azaltılarak 12 ay içerisinde tamamen durdurulacak.

Bu oldukça kapsamlı önlemlere rağmen Japon Yen’inin ilk tepkisi, karara olumsuz oldu. Bunun sebepleri a) beklentiyi al gerçekleşmeyi sat şeklindeki piyasa refleksi b) faizlerin çok fazla artması durumunda JGB alımları artıracağını da belirtmesi c) belirsizliğini devam etmesi çünkü BoJ’un gerçek bir faiz artırım döngüsü planladığına dair henüz bir işaret yok.

 

Sonuç itibariyle BoJ bugün aşırı genişlemeci para politikasından dönüşün ilk adımını atmış olsa da, bu çok açıkça bir şahin dönüşü değil ve bekleniyordu.

Ancak BoJ’un daha fazla faiz artırımı sinyali vermesi halinde bono ve döviz piyasalarında volatilitenin artması beklenebilir. Küresel faizler ve Yen üzerinde yukarı yönlü baskı oluşabilir. Özellikle bono ve döviz volatilite göstergeleri bu kadar dipte iken.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler