Sosyal Medya

Döviz

ECB Haziran ayından itibaren faiz oranlarını üç ayda bir düşürecek

Yetkililer, Haziran ayının politika kısıtlamalarını geri çevirmeye başlama ayı olduğu konusunda neredeyse hemfikir görünüyor.

ECB Haziran ayından itibaren faiz oranlarını üç ayda bir düşürecek

Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre, Avrupa Merkez Bankası Haziran ayında en azından gelecek yılın sonuna kadar sürecek olan istikrarlı ancak kademeli bir faiz indirimi sürecine girecek.

Ankete katılanlar, Yönetim Konseyi’nin 11 Nisan’da gerçekleştireceği toplantının ardından yapılacak politika toplantısında şu anda %4 ile rekor seviyede olan mevduat faizinde ilk çeyrek puanlık indirime gidilmesini bekliyor. Benzer hamleler her çeyrekte bir yapılacak ve 2025 yılı sonuna kadar faiz oranı %2,25’e çekilecek.

Yetkililer, Haziran ayının politika kısıtlamalarını geri çevirmeye başlama ayı olduğu konusunda neredeyse hemfikir görünüyor. Başkan Christine Lagarde’ın bunun kesinlikle ekonomik performans tarafından yönlendirileceği konusunda ısrar etmesi ve diğerlerinin de tercih ettikleri rotayı çizmekle meşgul olması nedeniyle gevşemenin sonraki hızı daha az net.

Dekabank ekonomisti Kristian Toedtmann, “Yakın gelecekte faiz indirimlerinin başlangıcına neredeyse karar verilmiş gibi göründüğünden, dikkatler şimdi parasal genişlemenin hızını neyin belirleyeceğine kayacak” dedi. “Konsey üyeleri veri bağımlılığı konusunda ortak bir anlayışa sahip görünmüyor.”

Yunanistan Başbakanı Yannis Stournaras geçen ay yazdan önce iki, bu yıl ise toplam dört faiz indiriminin görünüm göz önüne alındığında “makul” olacağını savundu. Uzun süredir 2024’te hiçbir adım atılmamasını savunan Avusturyalı meslektaşı Robert Holzmann ise bu hafta yaptığı açıklamada Haziran’da atılacak ilk adıma “ilkesel bir itirazı” olmadığını, ancak bunun ekonominin izin vermesi halinde mümkün olabileceğini söyledi.

Son dönemde ortaya çıkan bazı yeşil filizler, 20 ülkeden oluşan bloğun geçen yılın ikinci yarısında resesyondan kıl payı kurtulmasının ardından büyüme ivmesinin hızlandığına işaret ediyor. İş dünyasının güveni de iyileşiyor.

ING’nin makro başkanı Carsten Brzeski, “ECB için zorluk, çok şahin görünmemek olacaktır” dedi. “Bunun yerine, Haziran ayında yapılacak bir faiz indiriminin ECB’nin ekonomiyi desteklemek istemesinin bir sonucu değil, kısıtlayıcı para politikası duruşunu bir şekilde normalleştirebileceğinin bir işareti olduğunu açıklaması gerekecek.”

Bu mümkün çünkü enflasyon Mart ayında beklenenden daha hızlı yavaşladı ve tüketicilerin gelecekteki kazanç beklentileri de azaldı, bu da ECB’nin gelecek yıl %2’ye ulaşma çabalarında ileride olmasa da yolunda olduğunu gösteriyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler