Sosyal Medya

Döviz

Dr Murat Kubilay:  Döviz kuru atağı için geçerli neden yok

Bu normal, bundan ötesini bekleyip panikle dövize koşmaksa olağan değil, gerekli değil, sağlıklı hiç değil.

Dr Murat Kubilay:  Döviz kuru atağı için geçerli neden yok

Güven eksikliği, geçmişin enkazı, devam eden hatalı ekonomi politikaları, sürdürülemez dış açıklar nedeniyle TL’nin değer kaybetmesi çok normal, olağan ve hatta sağlıklı. Ancak önceki dönemlerdeki gibi bir döviz kuru atağı için geçerli bir sebep yok, eğer ki piyasada bir panik oluşmazsa.

Faiz biraz daha artırılır ve/veya seçimlerden sonra dövizde biraz daha serbestlik sağlanırsa; piyasa kendi dengesini biraz yukarıdan olsa da hızla bulur. Bu normal, bundan ötesini bekleyip panikle dövize koşmaksa olağan değil, gerekli değil, sağlıklı hiç değil.

Mayıs 2023 ile bugün arasında çok önemli bir fark var. O dönemde ulusal döviz likiditesi tükenmişti. Bu nedenle seçimlere 1 ay kala satılabilecek döviz kalmamıştı. Haliyle herkes panik oldu ve kendisini koruma güdüsü gösterdi. Aynı politikalarda ısrar edilseydi döviz yalnızca uçmayacak, bir de bulunamaz hale gelecekti. Neyse ki o politikalar bitti, bugünkü durumumuz çok farklı.

 

Şu anda Merkez Bankası’nın dövize müdahale alanı yine az, ancak karşılanamayacak bir döviz talebi olağan koşullar altında yok. Herkesin panikleyip döviz kuru atağı beklemesi ve bunun kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet haline gelmesi durumunda bu korkulanlar yaşanır. Dünle bugün arasında; dövize koşmayı gerektirecek yeni bir sebep, bu panik ihtimali dışında yok. O paniğe de gerek yok. Döviz ve altını yurt içinde bankada tutmamak için de yeni bir neden yok. Çok soruyorsunuz, endişe etmeyin.

 

Liraya güvenip güvenmemek mevcut koşullarda getiri ve risk değerlendirmesi sonucunda her tasarruf sahibinin kendi tercihidir. Onları dövize itmek veya bankacılık sisteminden şüphe ettirmek büyük hata olur.

 

*Sokakta ve yakın çevremde gördüğüm herkesin bu soruyu ısrarla sormasından ötürü böyle bir açıklama yapıyorum. Sizi panikletenlere aldırmayın ve LÜTFEN onların sözlerinden de beni mesul tutmayın.

 

Dr Kubilay’ın X paylaşımıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler