Sosyal Medya

Borsa

BBVA stratejisti Tufan Cömert:  Körfez Bölgesi’nde Türkiye’ye yoğun ilgi var

Tufan Cömert: Özetlersem bölgede Türkiye’ye olan ilgi en üst seviyede. Çok ciddi bir sermaye birikimi var, bölge tahvil getirileri oldukça düşük seyrettiği için bir çok yatırımcı çeşitlendirme arayışında. 

BBVA stratejisti Tufan Cömert:  Körfez Bölgesi’nde Türkiye’ye yoğun ilgi var

Geçen hafta Körfez Bölgesi’ni kapsayan bir dizi müşteri ziyaretinde bulundum. Bugün size dünyanın o tarafından bakınca Türkiye’ye nasıl görünüyor, yatırımcıların izlenimleri nedir bunlardan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle konu Türkiye olduğunda istisnasız neredeyse tüm yatırımcılar son dönemdeki performanstan bahsedip, bunun devam edip etmeyeceğini anlamak istiyorlar.

Bu noktada size daha önce bahsettiğim, Londra’da yatırımcılarla yaptığım toplantılarda bana sürekli surette sorulan “Sayın Şimşek kalacak mı, gönderilir mi, istifa eder mi”sorularının artık neredeyse hiç sorulmadığını söylemek isterim. Belli ki yatırımcılar bu kadar zaman bu konuyu sorguladıktan sonra yavaş yavaş sayın Şimşek’in kalıcılığına ikna olmuş durumdalar. Ama elbette önümüzdeki döneme dair risk faktörleri arasında gene bu konu kendisine yer buluyor.

 

Görüşmelerde öne çıkan birkaç konu oldu. Bunlardan ilki Türk Lirasındaki reel değerlendirme sürecinin sürdürülebilirliği konusu. Akabinde enflasyonun %40’lı rakamlara düştükten sonra nasıl seyredeceği merak konusu. Burada bir parantez açmak isterim ki genel beklenti Türk ekonomisinin ciddi şekilde yavaşlaması, hatta resesyona girmesi durumunda ancak enflasyonun %20’li rakamlara düşebileceği yönünde.

 

Seçim sonrası dönemde Türkiye’ye artarak girmeye başlayan portföy yatırımlarının devam edip etmeyeceği, bunların hangi piyasalara yöneleceği, dolayısıyla fırsatların nerelerde olduğu da gene tartışma konularımızdan biriydi.

 

Görev tanımı itibarıyla artık hisse yatırımcıları ile görüşmüyorum, ancak konu ara ara hisse piyasamıza da geldi elbette. Burada özellikle yüksek faiz ortamında banka bilançoları, bankaların önümüzdeki dönemde nasıl performans gösterecekleri, ihracat performansının görünümü, döviz geliri olan şirketlerin ne yaptığı gibi bir çok konu da soruldu.

 

Özetlersem bölgede Türkiye’ye olan ilgi en üst seviyede. Çok ciddi bir sermaye birikimi var, bölge tahvil getirileri oldukça düşük seyrettiği için bir çok yatırımcı çeşitlendirme arayışında.  Bu noktadan sonra bölgeye hitap edecek ürünler ve özellikle ekonomideki istikrarın sürdürülmesi Türkiye’ye olan portföy yatırımlarının artmasına yol açacaktır diye düşünüyorum.

 

Tufan Cömert’in X paylaşımı

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler