Sosyal Medya

Döviz

Anket:  Gelişen Ülke FX 2023’ün kayıplarını geri alamayacak, dolar/TL altı ay sonra nerede olacak?

Sonuna kadar okuyun, vallahim dolar/TL tahmini var

Anket:  Gelişen Ülke FX 2023’ün kayıplarını geri alamayacak, dolar/TL altı ay sonra nerede olacak?

Gelişmekte olan piyasa para birimleri yakın vadede istikrarlı bir şekilde değer kazanacak, fakat dolara karşı 2023 kayıplarını geri alamayacak.

Reuters’in döviz stratejistleri arasında yaptığı bir ankete göre, ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin gerilemesiyle birlikte gelişen piyasa para birimlerinin çoğu, önümüzdeki aylarda dolar karşısında değer kazanacak, fakat 2023 kayıplarını telafi etmekte zorlanacak.

 

2023’ü olumlu bir şekilde sonlandırdıktan sonra gelişen piyasa döviz sepetindeki yükselişin hızı tükendi. Bitirmekte olduğumuz haftada  yüksek ABD Hazine tahvil getirilerinin olumsuz etkisiyle gelişen piyasa FX’leri bu yılda %1,2 düşüş kaydetti.

Beklenenden iyi gelen ABD ekonomik verileri ve Fed politika yapıcılarının şahin yorumları, yatırımcıların ve piyasaların faiz indirimi tahminlerinden geri adım atmasına neden oldu ve dolar endeksinin yalnızca birkaç hafta içinde %3 yükselmesine neden oldu.

 

Reuters’in 2-6 Şubat’ta 50 döviz stratejistinin katılımıyla yaptığı ankette, gelişmekte olan piyasa para birimlerinin neredeyse tamamının bundan altı ay sonra yılbaşından bugüne kayıplarını zar zor telafi etmesi bekleniyor.

Societe Generale’de gelişmekte olan piyasalar küresel araştırma birimi direktörü Phoenix Kalen, “Özellikle para birimleri ve kurlar konusunda beklediğimiz yükseliş şimdiden gerçekleşti. Gelişmekte olan piyasa para birimleri oldukça makul fiyatlandırılıyor… ve onların çok fazla değer kazanmasını beklemiyoruz” dedi.

 

“Fed’in faiz indirimleri zaten %100 fiyatlandırıldı ve ABD’nin korumacalığının sonuçları hala ortaya çıkıyor. ABD’nin ithalat vergilerini artırmasının dolar endeksi üzerinde olumlu, gelişmekte olan para birimleri için ise olumsuz etkileri olacak.”

Hindistan rupisi’nin Temmuz ayı sonuna kadar yalnızca %0,6 civarında değer kazanacağı tahmin edilirken, bu yıl sırasıyla %3,4 ve %2,5 değer kaybeden Tayland bahtı ve Güney Kore wonunun önümüzdeki altı ayda %3,5 civarında değer kazanacağı tahmin ediliyor.

Gelişmekte olan para birimleri büyük ölçüde Fed’in önderlik ettiği küresel faiz oranı döngüsüne bağımlı olsa da, Çin’deki yavaş büyüme rüzgarları performansları önünde önemli bir engel olmaya devam ediyor.

Çin yuanının bu yıl şimdiye kadarki %1,3’lük kayıplarını önümüzdeki altı ayda telafi etmesi bekleniyordu.

Güney Afrika randının gelişmekte olan piyasalara geniş ilginin rüzgarını yakalayarak altı ayda yaklaşık %2,3 artışla 18,41/$’a ulaşması bekleniyor, ancak bu yine de geçen yılki neredeyse %7’lik düşüşü silip süpürmeyecek.

Goldman Sachs bir notunda Rand’ın, daha olumlu enflasyon tahminleriyle desteklenen değer ve carry trade’in (dolar-rand fasiz ve kur arbitrajı) en çekici kombinasyonlarından birini sunduğunu yazdı.

Bununla birlikte,  Rand dolara en duyarlı gelişmekte olan para birimlerinden biri olmaya devam ediyor ve bu da doların daha kademeli geniş çaplı değer kaybının temel senaryosu  altında risk-ödül değiştokuşu çok cazip olmayacak.

Önümüzdeki altı ayda Rus rublesinin yaklaşık %2 kayıpla 92,28/$’a, Türk lirasının ise %9’un üzerinde değer kaybıyla 33,67/$’a düşmesi bekleniyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler