Sosyal Medya

Döviz

ANALİZ- Seçim öncesi veri:  TCMB rezervleri düşüyor,  şirketler TL’ye geçiyor

Haftanın dördüncü işlem gününde TCMB piyasadaki döviz fazlasını emmek için alım yaparken, önceki hafta 429 milyon dolarla 8 Aralık haftasından…

ANALİZ- Seçim öncesi veri:  TCMB rezervleri düşüyor,  şirketler TL’ye geçiyor

Haftanın dördüncü işlem gününde TCMB piyasadaki döviz fazlasını emmek için alım yaparken, önceki hafta 429 milyon dolarla 8 Aralık haftasından bu yana yılın en güçlü hisse senedi alışını gerçekleştiren yurt dışı yerleşikler 29 Mart haftasında alımını sürdürerek 266,7 milyon dolar daha  pozisyon aldı. Global fonlar ayrıca 111,5 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 6,6 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senedi  aldı.

Merkez Bankası’nın eski başekonomisti Hakan Kara, seçimden önce rezervleri eriten MB’nin iki gündür aksi yönde hareket ettiğini duyurdu: “Aşağıdaki grafik seçim öncesine ait ama buna bakıp merkez bankasının hala kur artmasın diye döviz satmaya devam ettiğini düşünen çok olmuş.

Tam aksine, son iki günde merkez bankası  kur düşmesin diye döviz alıyor”.

Öte yanda, seçim öncesi haftaya ait verilere göre, TCMB’nin FX rezervlerinde kanama yavaşlasa da sürüyor.  TCMB verilerine göre, brüt rezervler 29 Mart haftasında 123,1 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta brüt rezervler 123,8 milyar dolar düzeyindeydi.

 

Net rezervlerde ise sınırlı bir toparlanma izlendi. Buna göre 29 Mart haftasında net rezervler 15,5 milyar dolar oldu. 22 Mart haftasında net rezervler 15,2 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

 

Mart ayı öncü verilerine göre, dış ticaret açığı $7.5 milyar olarak gerçekleşirken, bu açığın finansmanı yanında, yerellerin döviz tercihi de erimenin nedeni.

Ancak, seçimden önce son veri haftasında bir yanda küçük yatırımcı seçim riski kaygısıyla dövize koşarken, bankacılık sekörü verileri tam tersi bir trende işaret etti:

TCMB verilerine göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 29 Mart haftasında 2,1 milyar düşüşle 183,6 milyar dolar oldu.

Yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatları ise 2,7 milyar dolar düşüş kaydedildi.

Döviz mevduatı pariteden arındırılmış olarak gerçek kişilerde 305 milyon dolar artarken tüzel kişilerde ise 3 milyar dolar azaldı.

 

 

Bayram nedeniyle verilerde döviz-TL tercihi ve yabancı akımları konusunda veriyi ancak 2 hafta sonra görebileceğiz. Ancak, dış ticaret  açığı dışında koşullar TCMB rezervlerinin artmasını destekler yönde. Yabancı alımlarının hem hisse hem de DİBS’de sürmesi bekleniyor.  Her hafta biraz daha yükselen mevduat faizleri ise  hızlanan KKM’den çıkışların artan  oranda TL’ye dönmesini cesaretlendirebilir.

Döviz-TL tercihinde Erdoğan’ın seçim sonrası harekat planı etkili olacak.  Seçimden sonra gelen mesajlar Mehmet Şimşek ve ekibinin görevde kalacağı yönünde, ancak duyumlar partide emekli zamlarını veto eden Hazine ve Maliye Bakanı’na tepki biriktiğini iddia ediyor. Erdoğan, Bayram’da önce seçim sonuçlarını değerlendirip, sonra da yakın kurmaylarıyla yol haritasını belirleyecek. Çok düşük bir olasılıkla, Mehmet Şimşek’in yetkiler kısalabilir, ya da Başkanımız Temmuz’da emekli aylıklarında ciddi bir artış vadedebilir.

TCMB rezervleri açısından bir diğer tehdit ise, yükselen petrol fiyatları.  Bunlar dış ticaret açığını artıracak ve enflasyon da katkı yaparak TL mevduat faizlerinin reel olarak düşük kaldığı algısını uyandırabilir.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler