Sosyal Medya

Döviz

Altın tüm zamanların en yükseğinde: Neden rekor seviyeye tırmanıyor?

Altın, fon alımlarının Federal Rezerv’in yön değiştirmesine ilişkin spekülasyonlarla birleşmesi, jeopolitik ve finansal risklerin değerli metaldeki ralliyi desteklemesiyle tüm zamanların…

Altın tüm zamanların en yükseğinde: Neden rekor seviyeye tırmanıyor?

Altın, fon alımlarının Federal Rezerv’in yön değiştirmesine ilişkin spekülasyonlarla birleşmesi, jeopolitik ve finansal risklerin değerli metaldeki ralliyi desteklemesiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Külçe altın, kazançlarını azaltmadan önce %1,3 kadar yükselerek ons başına 2.141,79 dolara ulaştı ve Salı gününün en yüksek seviyesi, üç ay önce kırılan 2.135,39 dolarlık bir önceki rekoru geride bıraktı.

Altın, parasal genişleme beklentileri, jeopolitik gerilimler ve hisse senedi piyasalarında geri çekilme riskinin etkisiyle Perşembe gününden bu yana %4’ten fazla yükseldi. TD Securities emtia stratejisti Ryan McKay’e göre, makro fonlar ve emtia ticaret danışmanlarının momentum alımları kazanca katkıda bulundu.

Hareketin boyutu bazı piyasa gözlemcilerini şaşırttı, zira bu süre zarfında Fed’in gevşeme hamlesine veya diğer makroekonomik faktörlere ilişkin beklentilerde önemli bir değişiklik olmadı.

HSBC’de analist olan James Steel, “Hız ve ivme çok ani, çok hızlıydı,” dedi. “Ortada dumanı tüten bir silah yok gibiydi.”

Saxo Bank A/S emtia stratejisti Ole Hansen, Cuma günü ABD’den gelen zayıf imalat verilerinin işaret ettiği borsa düzeltmesi riskinin artmasının bazı yatırımcıları hisse senetlerinden çıkıp altına yönelmeye ikna etmiş olabileceğini söyledi.

Fed’in pivotunun zamanlaması belirsizliğini korurken, yaklaştığına dair işaretler Şubat ortasından bu yana altını destekledi. Swap piyasaları Haziran ayında faiz indirimi olasılığını %64 olarak gösteriyor ki bu geçen ayın başlarına kıyasla daha yüksek bir olasılık. Düşük borçlanma maliyetleri, herhangi bir faiz sunmayan değerli metal için tipik olarak olumlu.

Son ralli, spot fiyatlar ile külçe destekli borsa yatırım fonlarından çıkışlar arasında giderek artan bir kopukluğu da ortaya çıkardı. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, dünyanın en büyük ETF’si olan SPDR Gold Shares’deki varlıklar Pazartesi günü %0,3 düşerek toplamda Temmuz 2019’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bu çıkışlar, geçen yıl reel faiz oranları yükselirken bile fiyatların yüksek kalmasına yardımcı olan değerli metale yönelik devam eden merkez bankası talebi ile kısmen dengelendi. Külçe altın ve sikkelerden gelen fiziki talep de ETF’lerden çıkan altını emdi. Çinli tüketicilerin ülkenin borsa ve emlak sektöründeki çalkantılara karşı korunma arayışına girmesiyle külçe altın Yeni Ay Yılı’nda da destek gördü.

Bu yılın ilk aylarında, Kızıldeniz’de gemilere yapılan saldırıların Orta Doğu’daki gerilimin tırmandığını göstermesiyle birlikte jeopolitik risklerin artması altının sığınılacak bir varlık olma rolünün altını çizdi. Çin’in ekonomik sıkıntıları ve yıl sonunda yapılacak ABD başkanlık seçimleri de bu durumu potansiyel olarak istikrarsız bir karışım haline getiriyor.

ING Groep emtia stratejisti Ewa Manthey, “Fed’in faiz oranlarını değiştireceğine dair spekülasyonlar ve devam eden jeopolitik gerilimler altının parlamasını sağlıyor,” dedi. “Devam eden savaşlar ve yaklaşan ABD seçimleri ile jeopolitik belirsizliğin ortasında güvenli liman talebi destekleyici olmaya devam ettiği için altın fiyatlarının bu yıl daha yüksek işlem görmesini bekliyoruz.”

Yine de külçe altının on yıldan uzun bir süre önce enflasyona göre ayarlanmış zirvelerine ulaşması için daha çok yolu var. Altın milenyumun başından bu yana %600’den fazla yükseldi, ancak enflasyona göre ayarlandığında Ocak 1980’de ulaştığı 850 doların altında kalıyor ki bu da bugünün parasıyla 3.000 doların üzerinde bir değere denk geliyor.

Altının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması, bitcoin’in de rekor kırdığı bir dönemde gerçekleşti. Sprott Asset Management’ta kıdemli portföy yöneticisi olan Ryan McIntyre, bazı yatırımcıların her iki varlıkta da güvenlik aradığına dair argümanlar olsa da, “Bitcoin’in güvenli bir liman olup olmadığını söylemek için henüz çok erken” dedi.

Spot altın New York’ta saat 13:16 itibariyle %0,8 artışla ons başına 2.131,63 dolardan işlem görüyordu. Bloomberg Dolar Spot Endeksi daha düşüktü. Gümüş, platin ve paladyum düştü.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler