Sosyal Medya

Döviz

ABD, Bankaları Fed İskonto Penceresine Başvurmaya Zorlayan Kural Hazırlıyor

Teklif, iskonto penceresine erişim sağlamak için sıklıkla teminat olarak tutulan yüksek kaliteli tahviller ve yatırım fonları gibi varlıkların bir bankanın bilançosunda nasıl sayılabileceğini de etkileyebilecek..

ABD, Bankaları Fed İskonto Penceresine Başvurmaya Zorlayan Kural Hazırlıyor

ABD’li düzenleyiciler, bankaların Federal Rezerv’in iskonto penceresinden yılda en az bir kez yararlanmasını zorunlu kılan bir planı uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

Para Birimi Komptrolörü Ofisi, Fed ve Federal Mevduat Sigorta Şirketi tarafından kapalı kapılar ardında hazırlanan teklif, geçen yılki bölgesel banka krizine verilen en son yanıt. Bu çalkantı, bazı kredi verenlerin operasyonel olarak bile sıkıştıklarında pencereden hızlı bir şekilde borç alabilecek şekilde ayarlanmadıklarını ortaya koydu.

Para birimi denetleyicisi Michael Hsu bir röportajda, düzenleyicilerin önereceği değişikliklerin bankaların ani mevduat akışlarına yanıt vermeye daha hazırlıklı olmalarını sağlamayı amaçladığını söyledi.

Hsu, “Bankaların, özellikle sigortasız mevduatlarla ilgili olanlar olmak üzere, beş gün içinde her türlü çıkışı karşılamak için yeterli kaynağa sahip olduğundan emin olmak istiyoruz” dedi. Hsu, planın aynı zamanda Fed’in iskonto penceresinden borçlanmaya ilişkin her türlü damgalamayı da ortadan kaldırmaya çalışacağını sözlerine ekledi.

Geçen yıl aralarında Silicon Valley Bank’ın da bulunduğu birkaç orta ölçekli kredi kuruluşunun batmasının ardından bankaların likidite desteklerini güçlendirmek ABD’li düzenleyiciler için bir öncelik haline geldi. O zamandan bu yana hükümet, bir başka finansman kaynağı olan Federal Ev Kredisi Bankalarına, aşırı stres zamanlarında kredi verenleri Fed’e yönlendirmeleri çağrısında bulundu.

Perşembe günü Hsu, düzenleyicilerin önümüzdeki aylarda önermesi muhtemel birkaç değişikliği ortaya koydu. Hsu, kredi verenlerin de zor durumda kaldıklarında hangi teminatları verecekleri de dahil olmak üzere borçlanma planları yapmaları gerekeceğini söyledi. Bankaların yılda bir kez iskonto penceresinden borçlanma zorunluluğuyla karşı karşıya kalacağını ve bunu yapabilme kabiliyetlerini test edeceklerini de sözlerine ekledi.

“Bu neredeyse bir yangın tatbikatı yapmak gibi. Eğer gerekli olursa, gerçek bir likidite yangını çıktığında, bankalar bunu gerçek hayatta yapabilirler” dedi. “Operasyonel olarak, bankalar sadece prosedürlerin, sistemlerin, insanların, her şeyin iskonto penceresine erişmek için orada ve yerinde olduğundan emin olmak için gidip 1, 100 milyon dolar, ne olursa olsun borç almak zorunda kalacaklar.”

Fed’in 1913’teki kuruluşuna kadar uzanan iskonto penceresinden borçlanmak çoğu zaman bir anlam içermekte. Fed’in kendisi, tarihi boyunca uzun bir süre boyunca bu imkandan borçlanmayı caydırdı ve bankalar, yatırımcıların bunu operasyonel bir zayıflık işareti olarak görecekleri korkusuyla, görünüşte iflasın eşiğindeki kurumlar için olan bu imkanı kullanmak konusunda isteksiz davrandılar.

Fed son yirmi yılda bu algıyı değiştirmek için çalıştı ve şimdi bankaları stres zamanlarında ihtiyaç duymaları halinde bu krediye yönelmeye teşvik ediyor. Ancak bu damgadan kurtulmak zor olmuştur. İskonto penceresi kredi bilgileri iki yıl sonra kamuya açık hale geliyor ve bankalar likiditeye ihtiyaç duyduklarında büyük ölçüde başka yerlerden borç almayı tercih ediyor.

Çalışmalara aşina olan bir kişiye göre, hükümet iskonto penceresini daha cazip hale getirmek için borçlular için daha ucuz hale getirmenin yollarını düşünüyor. Planlar henüz açıklanmadığı için adının açıklanmasını istemeyen kişi, teklifin, iskonto penceresine erişim sağlamak için sıklıkla teminat olarak tutulan yüksek kaliteli tahviller ve yatırım fonları gibi varlıkların bir bankanın bilançosunda nasıl sayılabileceğini de etkileyebileceğini söyledi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler