Sosyal Medya

Borsa

Yapı Kredi:  TL’de tansiyon düştü, Borsa’da yükseliş potansiyeli

Endeksin seans içerisinde 8,900 üzerinde dengelenmesiyle sürdüreceği yukarı harekette ise 9,300 seviyesini mevcut seyirde kritik direnç noktası olarak almaya devam ediyoruz. Endeksin yukarı ataklarında kısa vadeli trend özelliği kazanabilmesi için 9,300 direncinin aşılması gerekiyor.

Yapı Kredi:  TL’de tansiyon düştü, Borsa’da yükseliş potansiyeli

 Usd/TL

FED Başkanı Powell’ın beklenenden yüksek açıklanan enflasyon verilerinin genel resmi değiştirmediğini belirtmesinden sonra Dolar talebi hız kaybetti. Açıklamalar sonrasında dolar endeksi (DXY) 104 seviyelerine geriledi. Bugün açıklanacak TDİ veri seti fiyatlamalarda önemli rol oynayabilir (TSİ 15:30).

Lokal tarafta, seçim belirsizliği geride kalması ile ilk etapta piyasadaki tansiyonun azaldığını görüyoruz. Açıklamalar sonrasında dolar talebinde azalış görülüyor. Yabancı talebinin artması ve turizm sezonu etkileri ile dolar talebinin azaldığı bir döneme girebiliriz. TL üzerinde baskı azalabilir.

 

Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 31,96 civarında işlem görüyor. Aşağıda 31,50 ve 31,00; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

TL Tahvil/Bono

Seçim belirsizliği geride kalması ile iç tarafta havanın biraz yumuşadığını düşünüyoruz. Kısa vadeli tahvil talebi artmaya devam ediyor. Enflasyonla mücadelede kararlılığın ve sıkı duruşun devam edeceğinin belirtilmesi, fiyatlamalarda etkili oluyor.

Bu hafta açıklanan güçlü ABD makro verileri tahvil talebini azalttı. FED başkanı Powell’ın açıklaması ise tahvil alıcılarını iştahlandırdı. ABD 10 yıllık faizi sınırlı düşüş kaydetti. Bugün TDI veri seti açıklanacak. Veri sonuçlarına göre piyasada hareketlilik yaratabilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 74 baz puan düşüş ile %44,44 ve 44 baz puan artış ile 26,70% seviyesinden tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Endekste kısa vadeli teknik yapı içerisinde kritik direnç olarak izlediğimiz 9,300 seviyesinin oluşturduğu aşağı baskının, ara destek olarak aldığımız 8,900 üzerinde tutunmayı başardığını gözlemliyoruz. Çarşamba gününü Mali sektör hisselerindeki güçlü seyrin ardından %2.05 oranında değer artışıyla 9,129 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,900 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin seans içerisinde 8,900 üzerinde dengelenmesiyle sürdüreceği yukarı harekette ise 9,300 seviyesini mevcut seyirde kritik direnç noktası olarak almaya devam ediyoruz. Endeksin yukarı ataklarında kısa vadeli trend özelliği kazanabilmesi için 9,300 direncinin aşılması gerekiyor.

Bu durumda ise öncelikle 9,400 zirvesi olmak üzere 9,550, 9,750 ve 9,950 seviyelerini hedefleyecek bir potansiyel gündeme gelebilir.Şu aşamada 8,900 üzerinde yükseliş potansiyelini sürdürecek olan piyasada, bu seviyesinin kırılmasının ise yeniden zayıflama sinyali oluşturabileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz

 

 

Dünya piyasalarında gündem

Global piyasalarda, önceki gün Fed Başkanı Jerome Powell gelecek verileri değerlendirmek için vakitleri olduğunu söyledi. Yılın başında beklenenden yüksek açıklanan enflasyon verilerinin genel resmi değiştirmediğini ifade etti. Son gelen ABD makro verilerinde de gözüktüğü üzere ABD enflasyonunda gelinen seviyelerde görülen katılık, inatçılık devam ediyor. 2025 yılı için FED enflasyon hedefi yüzde 2, son durumda enflasyon yüzde 3 seviyelerinde. Son yapılan açıklamalarda gördüğümüz, enflasyon ile mücadelede gelinen noktanın ve son aylarda enflasyonda görülen kıpırdanmanın FED’i rahatsız etmediği. Son gelen açıklamalar bizim reflasyon görüşümüzü destekliyor. Özellikle para arzının enflasyona yol açmayacak şekilde ölçülü artırılarak (bilanço daraltma hızının yavaşlaması) piyasaların yeniden dengeye getirilmesi ve fiyat istikrarının sağlanmasının amaçlandığını düşünüyoruz.

Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi beklentilerden yüksek geldi. Bugün açıklanacak TDI (Tarım Dışı İstihdam Veri Seti) ABD ekonomisinin kondisyonunu ölçmek adına önemli olacak. Beklentilerden yüksek gelecek veri risk iştahının baskılanmasına faiz indirim beklentilerinin ise Haziran ayından Temmuz ayına ertelenmesine neden olabilir. Tarım dışı istihdamın 275 binden 200 bine inmesi bekleniyor. Öte yandan işsizlik oranının 3,9%’dan 3,8%’e düşmesi, saatlik kazançların 4,3%’ten 4,1%’e inmesi öngörülüyor.

Avrupa tarafında, Mart ayı TÜFE verisi beklentilerin altında kalarak yüzde 2,4 açıklandı. Avrupa Merkez Bankasının Haziran ayında faiz indirimine gideceği beklentisi veri sonrasında kuvvetlendi.

Avrupa tarafında makro verilerde kuvvetlenme görülmesi halinde paritede yukarı istek artabilir.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif ABD vadelileri 0,05-0,1% civarında hafif artı. Asya piyasalarında Çin bugün kapalı. Hong Kong 0,7%, Japonya 2,1% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,31, Dolar Endeksi 104,3 ons altın 2.277 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın 16 Nisan’da Washington’a gidecekleri açıklandı. IMF bahar toplantısına katılacaklar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Mart’ta 58,02’ye geriledi.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler