Sosyal Medya

Borsa

Ünlü & Co’dan global piyasalar analizi:   Gözler ABD tarımdışı istihdam verisinde

Son dönemdeki kazanımlarını önemli ölçüde koruyan altının ons fiyatı haftanın son işlem gününe de 2150 doların üzerinde giriyor.

Ünlü & Co’dan global piyasalar analizi:   Gözler ABD tarımdışı istihdam verisinde

 

HİSSE SENETLERİ

Fed Başkanı Powell’ın yarıyıl sunumunda yeni bir mesaj vermemesi ile piyasalar faiz indirimlerinin ne zaman başlayabileceğini anlamak için verilere odaklanmaya devam ediyor. Bu noktada önümüzdeki ilk önemli veri TSİ 16.30’da açıklanacak olan ABD Şubat ayı istihdam rakamları. Ocak ayında 200 binin altında kalması beklenen tarım dışı istihdam 350 bini aşarak son derece güçlü bir tablo ortaya koymuştu.

Arka arkaya iki ayda 300 binin üzerinde rakamlar oluşmasıyla 3 aylık ortalama 290 bine yükselmiş durumda. Son 12 aylık ortalama ise 245 bin seviyesinde bulunuyor. Bu derece güçlü rakamlar doğal olarak Fed’i beklemeye iterken faiz indirimi beklentilerinin şimdilik yanıtsız kalmasına neden oluyor. Tarım dışı istihdamın Şubat ayında ise 200 bin kişi artması bekleniyor. Tam tersi bir senaryo da geçerli olmakla birlikte bir kez daha beklentilerin üzerinde bir rakamla karşılaşmamız piyasaların Fed’in çizdiği patikaya biraz daha yaklaşmasına ve risk iştahının daralmasına neden olabilir. Öte yandan ABD’de hafta sonu yaz saati uygulamasına geçilmesi ile saatler bir saat ileri alınacak.

 

EUR/USD

Fed Başkanı Powell Kongre’deki yarıyıl sunumunda yeni bir mesaj vermese de piyasaların Haziran ayında faiz indirimi beklentisinin ağırlığını koruması ile tahvil faizlerinde yaşanan geri çekilme paritenin 1,09’un üzerine doğru tepkiler vermesini sağladı. Büyüme tahminlerinin aşağı çekildiği ECB toplantısının ardından ise görünümde anlamlı bir değişiklik oluşmadığını gördük. Mevcut durumda 1,0925’i teknik açıdan önemli buluyor ve bu noktanın üzerinde arka arkaya yapılacak kapanışların yukarı yönlü hareket alanını genişleteceğini düşünüyoruz. Bir sonraki direnç ise 1,0970’te bulunuyor. Ancak paritenin daha net bir yön tayin etmek için bugünkü ABD istihdam verilerini bekleyeceğini tahmin ediyoruz. Bu kapsamda parite açısından en iyimser senaryo istihdamdaki artışın piyasa beklentisine paralel veya bu seviyenin hafif altında bir tablo çizmesi olacaktır.

BRENT

Brent petrol ayın başından bu yana bakıldığında yukarı yönlü tepkiler verse de görünümde anlamlı bir değişim gerçekleşmiş değil. Bu kapsamda fiyatların yaklaşık bir aydır olduğu gibi 200 günlük hareketli ortalamaya son derece paralel bir seyir izlediğini görüyoruz.

Bu süre zarfında fiyat değişimlerine baktığımızda ise ağırlıklı olarak 81-83 dolar gibi son derece dar bir bant içinde hareket edilmesi dikkat çekiyor. Dolayısıyla haftanın son işlem gününe bu bandın üzerinde başlanmasının kısa vadeli görünüm açısından pozitif sinyaller verdiğini söyleyebiliriz.

DEĞERLİ METALLER

Son dönemdeki kazanımlarını önemli ölçüde koruyan altının ons fiyatı haftanın son işlem gününe de 2150 doların üzerinde giriyor.

Teknik açıdan da önemli olduğunu düşündüğümüz bu seviyenin üzerinde kalınmasının yukarı yönlü hareket alanını genişleteceğini düşünmeye devam ediyoruz. Ancak gelinen seviyelerin aşırı alım bölgesine ulaşması nedeniyle bugünkü tarım dışı istihdam verisinin destekleyici bir tablo çizmesi gerektiğine inanıyoruz. Aksi bir tablo oluşması ve verilerin faiz indirimi ihtimalini zayıflatması ise kâr satışları görmemize neden olabilir.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler