Sosyal Medya

Borsa

SABAH Raporu:  Merkez Bankaları ile piyasalar henüz ‘el sıkışamadı.’ Satış baskısı artıyor!

Bu sabah dolar 1 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Bu gelişmeler de hâliyle doların piyasa faizi olan 10 yıllık tahviller üzerinde yukarı yönlü baskı kurmaya başladı

SABAH Raporu:  Merkez Bankaları ile piyasalar henüz ‘el sıkışamadı.’ Satış baskısı artıyor!

Piyasalarda Kasım ve Aralık aylarında yaşanan coşkunun baş mimarı olan FED Yönetim Kurulu Başkanı Waller’ın dünkü açıklamaları piyasalarda var olan iyimserliği törpüledi. Dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, piyasalar Waller’ı, faiz indirimlerinin ilk sinyalini veren ve sene sonu iyimserliği olarak adlandırılan Noel Baba rallisini başlatan kişi olarak görüyor.

Bu bağlamda, hafta başı piyasaların tadını biraz kaçıran Avrupa Merkez Bankası yetkilileri ardından dün de Waller, enflasyon merkez bankasının %2 hedefine yaklaşırken FED’in düşük enflasyon açıkça sürdürülene kadar faiz oranlarını düşürmek için acele etmemesi gerektiğini söyledi.

Waller’in yorumları sonrası piyasalarda var olan faiz indirim fiyatlamasının da yeniden şekillenmeye başladığını görüyoruz. Şöyle ki, piyasalar FED’in 2024 genelinde 160 baz puanın üzerinde agresif indirimler yapabileceği (bu da en az 6 faiz indirimi demek) beklerken, FED ise 3 faiz indirimi ön görüyor. Vadeli faiz kontratları, hafta başında %81 olarak fiyatladığı Mart ayı faiz indirim ihtimalini %65 olarak fiyatlamaya başladı.

Piyasalar ile FED’in bir noktada ‘mutabakatsızlıklarını’ gidereceğini düşünsek de, bunun muhtemelen 3 veya 6 faiz indirimi yerine 4 kez 25 baz puan faiz indirimi şeklinde olacağını düşünebiliriz.

Bu da hâliyle daha fazlasını bekleyen piyasalar üzerinde bir nebze de olsun hayal kırıklığı yaratabilir. Elbette yanlış bir izlenim vermek istemesem de, senenin ilk çeyreğinde doların bir miktar da olsa daha güçlü bir patikada yol alacağını, değeri dolarlar ölçülen varlıklarda ise kontrollü bir şekilde satış baskısının egemen olacağını düşünüyoruz. Yazdıklarımıza anlam katmak için biraz da sayıların dili ile konuşalım.

EURUSD paritesinde 1,0940 seviyesinin önemini haftalardır yazıyoruz. Teknik bir bakış açısıyla, haftalık kapanışın da 1,0940 altında olması sırası ile 1,0860 ve 1,0760 seviyelerine doğru düşüşü hızlandıracaktır. Kraliyet aslanı Sterlin cephesinde ise 1,2725 seviyesinin üzerinde bir türlü haftalık kapanış yapamamasını olumsuz bir sinyal olarak yorumladık. GBPUSD paritesinde de benzer bir şekilde aşağıda 1,2595 ve 1,2462 seviyelerini hedefliyoruz.

 

Elbette, faiz indirim yoğunluğunun daha az olacağı fikri oturdukça, doların da değer kazanma hızı artacaktır. Böyle bir durumda, doların piyasa kuru olan sepet bazında DXY cephesinde yukarıda 103,2 sonrası 105,4 seviyesi radar menziline girmeye başlayacaktır. Nitekim bu sabah dolar 1 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Bu gelişmeler de hâliyle doların piyasa faizi olan 10 yıllık tahviller üzerinde yukarı yönlü baskı kurmaya başladı.

Takdir edeceğiniz üzere, faiz getirisi olmayan altının da bu süreçten yara almadan çıkması çok da kolay görünmüyor. Bu sabah doların piyasa faizi olan 10 yıllık tahvil getirisi %4,05 seviyesine yükselirken, altın da 2,020 dolar seviyesine kadar geriledi. Altında, yükselişin devam edebilmesi için teknik mânâda haftalık kapanışını 2,040 dolar üzeri olması gerektiğini uzun bir süredir savunuyoruz.

Bitcoin ETF haberini satın alan piyasaların gerçekleşmeyi satması sonrası BTCUSD paritesi 48,500 teknik seviyesinden 42binli seviyelere kadar geriledi. Dün de kaleme aldığımız üzere, 42,200 dolar seviyesinin altında haftalık bir kapanış görmememiz durumunda, yukarı yönlü isteğin korunacağını iddia edebiliriz.

Elbette yukarıda çizdiğimiz ‘limoni’ tablonun küresel hisse senetleri için de pek de iyimser bir haber teşkil etmediğini göz ardı etmememiz gerekiyor. Dün bu bağlamda, ABD borsaları, Apple hisseleri önderliğinde geceyi düşüşle tamamladı. Apple’ın rekabet baskıları nedeniyle Çin’de iPhone fiyatlarında indirim yapacağını açıklaması hisse fiyatı üzerinde baskı kurarken, Microsoft birkaç gün önce Apple’ı geride bırakarak piyasa değeri en yüksek şirket olmuştu.

Yatırım bankaları arasında önde gelen Goldman Sachs yatırım bankacılığı gelirinin düşmesine rağmen, hisse senedi ve varlık yönetimi biriminden elde ettiği gelirin artmasıyla dördüncü çeyrekteki kârının %51 artırdığı görülürken, Morgan Stanley’in dördüncü çeyrekteki net kârının, mevduat sigorta fonu kaynaklı tek seferlik giderler nedeniyle düşmesinin ardından hissesi sert geriledi.

Bu sabah Asya piyasalarında Çin ekonomisi 2023 yılının son çeyreğinde piyasa tahmininin çok hafif de olsa altında %5,2 büyüme kaydettiğini görüyoruz. Büyüme verisi her ne kadar Pekin’in yaklaşık %5’lik yıllık büyüme hedefine ulaştığını gösterse de, Asya borsaları keskin bir düşüş kaydetti. Şangay borsası %0,6 ; Kore ve Hong Kong borsaları %2’nin üzerinde geriledi.

Aden Körfezi’nde Husilerin ticaret gemilerine saldırıları devam ederken, ABD bandıralı bir yük gemisinin hedef alınmasını sonrasında dün de Yunan bandıralı bir gemi daha vuruldu. İngiliz ve Amerikan gemilerinin “meşru hedef” hâline gelindiği yönünde açıklamanın da yardımı ile navlun krizinin arttığını görüyoruz. Bazı sigorta şirketleri Kızıldeniz’i kullanan gemileri sigortalamayı durdururken, sigorta primlerin sert artış kaydetmesi navlun fiyatlarını adeta uçuruyor!

Artan jeopolitik risklere ve alternatif güzergâh arayışlarına rağmen petrolün son haftalarda 78 dolar civarında sıkışık bir seyir izlediğini de not edelim.

Türkiye cephesinde ise dün BIST100 endeksi günü yatay bir seyir izleyerek kapatırken, son aylarda banka hisselerine yönelik ağır basan tahterevallinin yavaş da olsa sinai hisselerine doğru dengeleneceğini düşünüyoruz. Şöyle ki son 1 yılda dolar bazında bankacılık endeksi yaklaşık %20 değer kazanırken, sınai sektörü ise %20 değer kaybetti. Bu makasın önümüzdeki dönemde bir miktar da olsa sınai endeksi lehine kapanabilir. USDTRY kuru kamunun izin verdiği ölçüde lâkin kontrollü bir şekilde 30,12 seviyesine gelirken, CDS risk priminin ise hafif yükselişle 313 baz puana geldiğini görüyoruz.

Bugünün veri gündeminde İngiltere ve Euro Bölgesi enflasyonu, ABD’de ise FED’in de yakından takip ettiği perakende satışlar verisi dikkatle takip edilecektir. Mikro cephede ise gözler şirket finansalları ve merkez bankacılarının konuşmalarında olacaktır.

 

 

Kıbırs İktisat Bankası bülteninden alıntdır.

Yazar:  Hazine  Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler