Sosyal Medya

Borsa

Dünya borsalarında Nvidia rallisi sürer mi?

"Nvidia, son derece güçlü kazançları ve gelirleri nedeniyle bu noktaya geldi" dedi. "Bir şirket, Nvidia'nın yaptığı gibi yıllık bazda %265 gelir artışı kaydediyorsa, primli değerlemeyi hak ediyordur."

Dünya borsalarında Nvidia rallisi sürer mi?

Nvidia Corp’un beklentileri çok aşan gelir ve kar açıklaması yapay zeka çılgınlığının yeniden alevlenmesini sağlayıp, S&P500, Nikkei225 ve Eurostoxx-600’de tarihi zirveler getirdi.  Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin  hâlâ güçlü gittiğini gösteren verilerle küresel hisse senedi yükselişi hızlandı. Fed guvernörleri sürekli faiz indirimlerinin gecikeceği uyarısı yapsa da, artık hisse senetleri yapay zeka önderliğinde dev bir sabit sermaye yatırımı dalgasına oynuyor.

 

Nvidia, bir anlamda dünya ekonomisinin sıkıntıları yeni bir inovasyon ve verimlilik patlaması ile  aşabileceği beklentisinin simgesi. Bloomberg’e konuşan uzmanlar Nvidia rallisinin sürebileceğini belirtti.

ABD’den Avrupa’ya ve Japonya’ya kadar hisse senetleri tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı; en değerli çip üreticisi Nivida hissesi  %16 artışla piyasa değerine 277 milyar dolar ekledi. Bu, şimdiye kadarki en büyük tek seanslık değer artışı; Meta Platforms Inc.’in elde ettiği 197 milyar dolarlık kazancı gölgede bırakıyor.

Yeni açıklanan mali sonuçlar ardından,  boğalar, Nvidia’nın yeni fiyat-kazanç oranını veya yatırımcıların gelecekteki büyüme için ne kadar ödeyeceğini hesaplıyor. Başka bir deyişle firmanın kârı, hisse fiyatından daha hızlı artıyor.

Bloomberg’e konuşan Main Street Research’ün baş yatırım yetkilisi James Demmert, “Nvidia, son derece güçlü kazançları ve gelirleri nedeniyle bu noktaya geldi” dedi. “Bir şirket, Nvidia’nın yaptığı gibi yıllık bazda %265 gelir artışı kaydediyorsa, primli değerlemeyi hak ediyordur.”

 

Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasa hisselerini kapsayan MSCI ACWI Endeksi şimdiye kadarki en yüksek seviyesine yükseldi. Nasdaq 100 %3 değer kazanırken, S&P 500 Ocak 2023’ten bu yana en büyük kazancını gördü. 16 milyar dolarlık VanEck Semiconductor ETF (SMH) %6,8 arttı. Yapay Zeka dalgasından faydalanması beklenen diğer iki çip üreticisi Advanced Micro Devices Inc ve Broadcom Inc hisseleri de rekorlara yükseldi.

Devrim niteliğindeki teknolojiye ulaşmak isteyen yatırımcıların gözdesi haline gelen Super Micro Computer Inc %33 oranında artış gösterdi.

Hisse senetleri aynı zamanda  bu hafta ABD’de açıklanan güçlü imalat, konut ve işgücü piyasası verileriyle de destek buldu. Traderler Fed’in daha şahin söylemin, artık umursamıyor. 10 yıllık Hazine tahvili getirileri pek değişmeyerek %4,32’de kaldı, fakat getiri kritik direncin  üstünde taban yapıyor ve faizlerde yükseliş sürebilir.

Carson Group’tan Ryan Detrick, “Ölüm, vergiler ve Nvidia’nın sürekli artan kazancından daha kesin olan çok az şey var” dedi. “Mali sonuçların açıklanması öncesi beklenti çıtası oldukça yüksekti; şirket inanılmaz bir şekilde bu çıtayı da aştı.”

Yatırımcılar, şirketin yapay zeka bilgi işlem patlamasından en çok yararlanan şirket olmaya devam edeceğine dair iddiaya girerken, Nvidia’nın piyasa değeri bu yıl 700 milyar dolardan fazla arttı – değeri şu anda 1,9 trilyon doları aştı.

Amazon.com Inc., Meta Platforms, Microsoft Corp. ve Alphabet Inc.’in Google’ı gibi şirketler, Yapay Zeka devrimini işlerine taşımak  için donanıma yatırım yapmakta acele ederken, Nvidia’nın en büyük müşterilerini oluşturuyor (gelirinin yaklaşık %40’ı).

 

Strateji Varlık Yöneticilerinden Tom Hulick, “Yapay zekaya olan talep dünya çapında şirketler, endüstriler ve ülkeler genelinde artıyor” dedi. “Biz NVDA’nın sahibiyiz ve hisseyi tutmaya devam edeceğiz. Bu, birkaç yıldır müşterilerimize lansmanını  yaptığımız ve katıldığımız heyecan verici bir inovasyon dalgası”.

 

Main Street Araştırma’dan Demmert, halihazırda Nvidia’ya sahip olan yatırımcılar için tavsiyenin, “bu dönüştürücü yapay zeka teknolojisinde henüz erken aşamalarda olduğumuz için”  hisse senedini elinde tutması yönünde olacağını söylüyor.

“Hisse senedine sahip olmayan yatırımcılar için düzeltmeler alım fırsatı” diyorlarlar. “Nvidia’nın hisselerinde düzeltmeler ve iniş çıkışlar olacak ancak trend fiyat  tırmanmaya devam edecek.”

UBS Global Wealth Management’tan (Küresel Varlık Yönetimi)  Solita Marcelli’ye göre Nvidia’nın sonuçları yapay zeka boğaları için bir rahatlama oldu çünkü beklentiler önemli ölçüde iyileşti. Sektördeki FK artışına rağmen teknoloji, özellikle de yapay zeka devriminden fayda sağlayacak hisselerde daha fazla kazanç potansiyeli görüyor.

Marcelli, “Yapay zeka ile ilgili hisse senetlerindeki kısa vadeli momentumun muhtemelen devam edeceğini düşünüyoruz” dedi. “Bu devrimden yararlanmak için yarı iletkenlere ve yazılıma yönelik pozisyon alıyoruz.  Yapay zekaya bağlı bilişimden, yeni teknoloji şirketleri ve onların iş ortaklarında fırsatlar görüyoruz.”

Nvidia’nın gişe rekorları kıran sonuçları aynı zamanda borsanın geri kalanı üzerindeki teknolojinin hakimiyetini de ortaya koydu; yeni teknoloji hisselerinden  oluşan “Muhteşem Yedi” grubu kazançlara öncülük etti.

Wolfe Araştırma’dan Chris Senyek’e göre, ABD hisse senetleri önümüzdeki iki ila üç hafta içinde yükselişe geçmeye hazırlanıyor; yapay zeka destekli isimler, çoğu “Yeni Teknoloji Yedilisi” ve bağlantılı temalar kazanımları yönlendiriyor.

Miller Tabak + Co’dan Matt Maley, “Borsa, bu yıl şu ana beklenenden daha yukarı hareket edecekse, bu teknoloji hisseleri   sayesinde olacak.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler