Sosyal Medya

Borsa

Deniz Yatırım sabah stratejisi:  Enflasyon muhasebesi karmaşası  6 ay suyu bulandırır

Evet, son 2 yıl içerisinde açıklanan tüm tablolara resmi enflasyon rakamlarını yenebilme güçleri üzerinden bakmaya çalışmış olsak da muhasebe düzeltmelerinin karşılaştırılabilir şekilde rahatça okunması gerektiğini de savunmaya devam ediyoruz.

Deniz Yatırım sabah stratejisi:  Enflasyon muhasebesi karmaşası  6 ay suyu bulandırır

Amerikan enflasyon şokunun ardından ikinci günde de küresel piyasaların toparlanma isteği ağır bastı. Global hisse senetleri %0.75, ABD hariç sepet ise %1.05 yükseldi. Gelişmekte olan ülke varlıklarındaki iyimserlik ise %0.89 ile dördüncü güne taşındı. Daha önceleri gördüğümüz gelişmiş-gelişmekte olan ülke varlıkları arasındaki ayrışma son 1 hafta içerisinde düzenli gelişmekte olan ülkeler toparlanması şeklinde devam ediyor. Bu esnada MSCI TR endejsi %2.13 yükselişle günü tamamladı ve lokal varlıklardaki pozitif eğilimin devamına işaret etti.

BIST 100 endeksi %1.87 yükselişle 9242 puan seviyesinde kapanış yaparken, 88 hisse yükseldi, 12’si ise değer kaybetti.

Haftanın son işlem gününde spot Asya işlemlerinde Japonya rüzgarı esmeye devam ediyor. Yurt dışı piyasalar bölümümüzün de daha önce birçok kez hatırlatma yaptığı üzere, Japonya-Çin varlıkları arasındaki ayrışma tüm hızıyla korunuyor. Bir küçük katkı da bizden: Buffett’ın Japonya hisse senetlerini almaya başladığından bu yana ülke varlıklarındaki pozitif rüzgarın hızında artış söz konusu. Bu arada NKY 225 1989’daki zirvesine neredeyse gelmiş durumda.

Lokal varlıklar tarafına döndüğümüzde BIST’teki yüksek momentumun korunduğunu, yavaş hızda da olsa net yabancı alımlarının devam ettiğini görüyoruz. Ancak, dün sabah da bahsetmeye çalıştığımız üzere, yerel seçimler sonrasını talep kanalı üzerinden kestirebilmekte ve enflasyon muhasebesi karmaşasını olabildiğince sakin şekilde okuyabilmekte güçlük çekiyoruz. Uzun bir süredir yüksek sesle tartıştığımız üzere, kamuoyuna açıklanan/açıklanacak olan finansal tabloların karşılaştırılabilirliği noktasında ciddi şüphelerimiz var ve her şirketin aynı bilgi seti ile yatırımcıların karşısına çıkmayacak olması da gerek geçmişi okumak gerekse gelecek için hazırlık yapma noktasında işimizi zorlaştırıyor.

Evet, son 2 yıl içerisinde açıklanan tüm tablolara resmi enflasyon rakamlarını yenebilme güçleri üzerinden bakmaya çalışmış olsak da muhasebe düzeltmelerinin karşılaştırılabilir şekilde rahatça okunması gerektiğini de savunmaya devam ediyoruz. Bu nedenle uzun bir aranın ardından ilk kez bu dönem Araştırma kapsamımızda yer alan ve YP raporlamada bulunmayacak şirketlere herhangi bir kar tahmini gerçekleştirmedik. Şu aşamada düşüncemiz, enflasyon muhasebesi karmaşasının en azından gelecek 6 ayda devam etmesi.

Biz, bu kısmın sektör-şirket hikayelerine odaklanılarak olabildiğince az panik ile  geçirilmesini önerir pozisyonumuzu koruyoruz.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler