Sosyal Medya

Borsa

Cemal Demirtaş – Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı:  HİSSE SENEDİNE İLGİ ARTMAYA DEVAM EDECEK

Sıkı para politikası devam ederken, TL varlıkların cazip olmaya devam edeceğini ve seçici olmak kaydıyla hisse senedine olan ilginin de artmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Cemal Demirtaş – Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı:  HİSSE SENEDİNE İLGİ ARTMAYA DEVAM EDECEK

2023 genel seçimlerinin ardından başlayan olumlu trend, Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından yeniden ivme kazanmaya başladı.  Hükümetin, rasyonel makroekonomik politikalara dönmesi ve enflasyonla mücadele konusunda kararlı olduğunu göstermesi, yerel seçim sürecinde de kararlı tutumundan ödün vermemesi, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.  Politika faizleri yüzde 50 seviyelerine ulaşırken, mali politikalarla da ekonomi programının desteklendiğini görüyoruz. Önümüzdeki aylarda -Mayıs’ta tepe yapmasının ardından- özellikle Temmuz’dan itibaren enflasyonun gerilemeye başlaması, 2025 yılına ilişkin olarak daha olumlu beklentilerin oluşmasını da destekleyecektir.

Önümüzdeki 3-5 aylık dönemde, iç talepte yavaşlama, enflasyonda düşüş ve özellikle Avrupa’daki toparlamanın katkısıyla ihracattaki artış ekonomide normalleşmenin sinyallerini verecektir. Sıkı para politikası devam ederken, TL varlıkların cazip olmaya devam edeceğini ve seçici olmak kaydıyla hisse senedine olan ilginin de artmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

“BİST’TE 15.000 PUAN GÜNDEME GELEBİLİR”

 

Yerel seçimler öncesinde BIST100 endeksi, 6 ay kadar 7.500-9.500 aralığında seyretti ve 2023 yılındaki 4.500-8.500 rallisinin ardından, Borsa atılan adımların etkilerini izlemeye koyuldu. Yerel seçimlerin ardından 4 yıl daha seçim olmayacağı beklentileri ve ekonomiye olan güvenin yerli ve yabancı yatırımcı nezdinde artmasıyla BIST100 endeksinin önü de açıldı.

Ekim 2023 strateji raporumuzda 12 aylık BIST100 endeks hedefimiz 11.000 idi. Bu seviyelerin, beklediğimizden daha erken yakalanabileceğini düşünüyoruz. Henüz 12 aylık hedefimizi güncellemedik fakat doğru politikalar izlenmeye devam ederse, yabancı yatırımcının ciddi mânâda gelmesi durumunda 15.000 endeks seviyeleri dahi gündeme gelebilir.

 

“ORTA DOĞU’DAKİ GERİLİM TİCARETİ, TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR”

 

ABD’deki enflasyonun düşmemesi ve Orta Doğu’daki gerilim, global ekonomi ve fon akışları açısından da önemli risk faktörleri olarak sıralanabilir. Orta Doğu’da gerilimin artması, bölgesel ticareti ve turizmi de olumsuz etkileyebilir. Mevcut durumda, Orta Doğu’daki gerilimin kontrol altında kalabileceği eğilimi daha yüksek ihtimal görünüyor. ABD’de yılın 2. yarısında seçimlerin olacağını gözönüne alırsak, işsizlik oranlarındaki gelişmelere göre faiz indirimlerinin gündeme gelebileceğini fakat FED’in faiz indirimi konusunda aceleci olmayacağını düşünüyoruz.

 

“ONS ALTINDA 2100-2300 DOLAR ARALIĞINDA SEYİR OLABİLİR”

 

Altın için kısa vadede ons bazında 2.400 dolar seviyesinden dönmüş olabileceğini ve orta vadede 2.100-2.300 aralığında seyredebileceğini düşünüyoruz.

“TÜRK LİRASI DOLAR KARŞISINDA REEL OLARAK DEĞER KAZANACAK”

 

Dolar kurunun genel seviye olarak beklentilerimizin altında seyrettiğini söyleyebiliriz. Haziran sonu 34,5 ve yıl sonu 40 TL varsayımıyla modellerimizi oluştururken, Dolar/TL’nin, TCMB’nin döviz alımlarına rağmen 32 TL civarında seyrettiğini görüyoruz.  Önümüzdeki dönemde Dolar/TL nominal olarak yükselse de yüksek faizleri düşündüğümüzde TL’nin reel olarak değer kazanmaya devam etmesini bekliyoruz.

“HİSSE FONLARINA İLGİ OLABİLİR”

 

Fon sepeti, kıymetli madenler, para piyasası, altın ve borçlanma araçları fonlarında stopaj oranı yüzde 0’dan yüzde 7,5’a yükseldi.  Öte yandan, değişken, karma, eurobond, yabancı, dış borçlanma ve serbest fonlarda stopaj yüzde 10 olarak korundu. Aynı zamanda, hisse senedi yoğun fon, katılım hisse senedi yoğun fon ve serbest hisse senedi yoğun fonlarda stopaj oranı yüzde 0 olarak korundu. Önümüzdeki dönemde de yine hisse senedinin stopaja tâbi olmaması, hisse senedi fonlarını ve yatırımlarını destekleyici olarak değerlendirilebilir.

 

 

Kaynak:  Burak Taşçı, Bigpara

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler