Sosyal Medya

Borsa

Borsada 8 sektörde ‘endeks üzeri performans’ bekleniyor

ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni Uğur Aydın, 2024'ün ilk yarısında Borsa İstanbul'un belirsiz bir süre boyunca yatay bir trend izleyebileceğini ve yüksek faiz ortamından ile ekonomideki yavaşlamadan görece daha az olumsuz etkilenecek 8 sektörde "endeks üzeri performans" beklediğini ifade etti.

Borsada 8 sektörde ‘endeks üzeri performans’ bekleniyor

ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni Uğur Aydın, 2024’ün ilk yarısında Borsa İstanbul’un belirsiz bir süre boyunca yatay bir trend izleyebileceğini ve yüksek faiz ortamından ile ekonomideki yavaşlamadan görece daha az olumsuz etkilenecek 8 sektörde “endeks üzeri performans” beklediğini ifade etti.

 

 

BİST-100 Endeksi’nin hafta başından bu yana yukarı yönlü denemelerde bulunduğunu, ancak 100 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 7.850-7.900 bandını aşamadığını belirten Aydın, bu bölgenin aşılmasının teknik görünümün güçlenmesine katkı sağlayabileceğini vurguladı.

 

Endeksin bugün 7.920’lerin üzerine çıktığını belirten Aydın, kısa vadede bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanıp sağlanamayacağını ve 8.000 hedefine ulaşılıp ulaşılamayacağını takip edileceğini dile getirdi.

 

ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni Uğur Aydın, kısa vadeli görünümü değerlendirirken aynı zamanda 2024’ü “ilk yarı” ve “ikinci yarı” olarak ikiye ayırarak oluşabilecek tabloyu özetledi.

 

2023’ün performans açısından öne çıkan ve geride kalan hisseleri değerlendiren Aydın, ayrıca 2024 yılında hisse senedi performanslarında değişen konjonktür ve beklentilere göre ayrışmalar yaşanacağını ifade etti.

 

Yüksek faiz ortamının etkili olacağı 2024’ün ilk yarısında, büyümeye duyarlı, talep esnekliği yüksek ve sermaye yapısında borcun payı yüksek sektörlerde belirsiz bir süre boyunca endeksin yatay bir trend izleyebileceğini belirten Aydın, pozitif ayrışabilecek sektörleri havacılık, gıda ve giyim perakende, gıda ve içecek, telekom, enerji dağıtım, sigorta, banka ve holding olarak sıraladı.

 

 

2024’TE NE BEKLENİYOR?

 

ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni Uğur Aydın, 2024’ün ikinci yarısına ilişkin olası bir tabloyu değerlendirirken, yerel seçimler sonrasında artabilecek yabancı fon akımları ve enflasyondaki Haziran 2024 zirvesinin faizlerde düşüş beklentisinin öne çıkabileceğini belirtti.

 

Bu durumun, ikinci yarıda borsada genel bir yükseliş trendinin başlamasına neden olabileceğini ifade etti. Aydın, Borsa İstanbul 100 (BİST-100) Endeksi’nde yerel seçimler sonrası potansiyel yabancı yatırımcı girişleri ile enflasyon ve faiz oranlarındaki olası düşüşün, genel bir yükseliş trendini tetikleyebileceği konusunda bir değerlendirmede bulundu.

 

Aydın, 2024 yılında beklenmedik sürpriz gelişmeler dışında, şirket finansal performansları, yurtiçi ve küresel ekonomik aktivitenin seyri, enflasyonun eğilimi, faiz oranları, yerel seçimlere bağlı siyasi gelişmeler ve büyük merkez bankalarının global finansal koşulları belirlemedeki rolünün, hisse piyasalarındaki genel yönü etkileyecek önemli faktörler olduğunu belirtti.

 

Ayrıca, BİST-100 Endeksi’nin cari F/K oranının tarihsel ortalamaya ve benzer ülke borsalarının ortalamasına göre daha düşük seviyede olduğunu vurgulayan Aydın, şirket finansal performanslarındaki güçlenmenin fiyatlara tam olarak yansımadığını ve değerleme metriklerinin tarihsel ortalamanın altında seyrettiğini ifade etti. Ancak, yıl sonunda banka ve finans kurumları dışında uygulanabilecek enflasyon muhasebesinin, F/K gibi çarpanlarda değişikliğe neden olabileceği konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler