Sosyal Medya

Borsa

BIST 100 Endeksi’ne Fitch’in etkisi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltmesi ve not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkarması, Borsa İstanbul BIST 100 endeksinin yeni haftaya yüzde 2.28'lik bir yükselişle başlamasına neden oldu.

BIST 100 Endeksi’ne Fitch’in etkisi

Hürriyet’e konuşan uzmanlar, bu gelişmenin etkisiyle borsanın coşkulu bir başlangıç yaptığını belirtirken, yerel seçimler öncesinde endeksin 10 bin seviyesini test etme olasılığının yüksek olduğunu ifade ettiler.

BIST 100 endeksi, Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesiyle birlikte yeni haftaya yüzde 2’nin üzerinde bir artışla başladı. Geçen hafta Cuma günü 9 bin 155,32 puandan kapanan endeks, yeni haftanın ilk işlem gününde 9 bin 363,89 puana yükseldi. Bankacılık ve holding endeksleri de artış kaydederken, özellikle bankacılık endeksi yüzde 4.74 oranında yükseldi. Ancak, gün içinde 9 bin 368 seviyesine kadar yükselen endeks, bir miktar kâr satışıyla 9 bin 200 seviyelerine geriledi ve günü yüzde 0.26’lık bir düşüşle 9 bin 131 puandan tamamladı.

Fitch’in not artırım kararının etkisiyle borsanın güçlü bir başlangıç yapmasının yanı sıra, bankalar tarafından açıklanan temettülerin de etkili olduğu belirtildi. İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, endeksin kredi notu ve görünümündeki yükselişle coşkulu bir başlangıç yaptığını ve orta vadede yükseliş trendinin devamını beklediklerini ifade etti. Ayrıca, BIST 100 endeksinin 9 bin 200’ün üzerinde kalması halinde 9 bin 600 seviyesinin hedef haline gelebileceğini belirtti ve endeksin yeni bir rekor denemesinin olabileceğine işaret etti.

Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş ise, geçen hafta yaşanan yükselişin ardından Fitch’in not artırımıyla birlikte endeksin yeni haftaya primli bir başlangıç yaptığını ve kâr satışlarına maruz kaldığını söyledi. Ancak, Fitch’in not artırımıyla birlikte borsaya olan ilginin devam edeceğini ve zaman zaman yaşanabilecek geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini belirtti. Demirtaş ayrıca, BIST 100 endeksinin, yerel seçimler öncesinde 10 bin seviyelerini aşma olasılığının yüksek olduğunu vurguladı.

Ayrıca, Bitcoin’in fiyatının 71 bin doların üzerine çıkarak rekor tazelediği ve gram altın fiyatlarının da yükselmeye devam ettiği belirtildi. Özellikle ABD Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları ve dolar kurundaki artışın, bu yükselişi desteklediği ifade edildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler