Sosyal Medya

Yağız Kutay

Yağız Kutay Yazdı: “Zincirleri Kırdık”

Faiz büyük bir sürprizle %25’e çıktı. Bendeniz dahil birçok kişi bu denli bir artırımı beklemiyordu. Ancak bizler için tartışılan konu; olması gereken faiz oranı değildi...

Yağız Kutay Yazdı: “Zincirleri Kırdık”

Faiz büyük bir sürprizle %25’e çıktı. Bendeniz dahil birçok kişi bu denli bir artırımı beklemiyordu. Ancak bizler için tartışılan konu; olması gereken faiz oranı değildi. Geçmiş tecrübelerden ne olacağını tahmin etmeye çalıştık. TCMB tam bağımsız bir MB gibi davrandı. Yaklaşık 2 yıldır öğretilen ezber bozuldu.

PPK ardından

Faiz kararından hemen sonra açıklanan toplantı notları önemli detayları bizlere gösteriyor. Metin aşağıdaki cümleyle başlıyor:

“Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.”

Arada faiz konusunda da önemli ipucu verdi.

“Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.”

Ancak faiz ile ilgili asıl mesajı bir hafta sonra, yani 31 Ağustos’ta açıklanan PPK toplantı özetinde vermesini bekliyordum. Faiz ile ilgili ipucu vermekten kaçınmasına rağmen enflasyon çözümü için elini taşın altına koyulacağını belirtti. Size şunu söyleyeyim vergi artışları da yolda.

Hazine Bakanı ne dedi?

Enflasyonu sorun olarak kabul eden ve aksiyon alan ekonomi yönetimi zincirlerinin ilk halkasını kırdı. Faiz kararından yarım saat sonra Mehmet Şimşek Tweet attı:

“Kararlıyız!

Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz…” diyerek piyasaya çok net bir mesaj verdi. Aslında bunu göreve geldiği zamanda yapmalıydı. Ne de olsa bu geç kalmanın bedelini daha fazla faiz arttırarak ödeyeceğiz. Bu bedele hazır gibi görünüyor kendileri. Bizlere de uyarı yapıyor.

Hesap lütfen

5 yıldır ekonomi politikalarında döne döne mevlâna olduk. 2018’de Mehmet Şimşek yerine Berat Albayrak geldi. Ortadoks politikalara geçtik. Çin olacağız dedik. Ne Çin seviyesinde ihracat yapabiledek kadar bu yola baş koyduk. Ne de ithalatta bir adım yol gidebildik. Dövizin patlamasına, rezervlerin erimesine dışardan baktık. Yapısal reform diyenlerle alay ettik.

Daha sonra Ağbal-Elvan geldi. Kendilerine sağlanan alan kadar değişim gayretinde bulundular. 6 bile geçmeden Nebati’yle birlikte aynı faiz inadına geri dönüldü. Sırf kur o gün düşsün diye KKM diye ucube bir enstrüman çıktı. Para politikası yerine koymaya çalıştık. 150 milyar masraf ettik. Kamuda biraz kalan tasarruf kültürü de yerle bir edildi. Gelir dağılımı bozuldu. Seçim bitti rasyonele dönüşten başka çare yok dedik. Ancak 3 ay sonra rasyonele dönüşe izin verildi. Yapılan hataların faturası halka kesildi başka kimse sorumluluk almadı. Şimdi fiyat istikrarı tek önceliğimiz olduğuna karar verdik, acı reçeteyi bu halka ek vergilerle veriyoruz.

Soruyorum size son 5 yılın faturasını her fırsatta tekrar tekrar vergi aldığınız halk mı ödeyecek? Üstelik şirketlere milyarlarca lira vergi muafiyeti yapılırken.

Piyasa 3. kez yanıldı

Önceki 2 PPK kararlarında piyasa beklentisi yönetilemedi. Hepsinde ters köşede bırakıldı piyasa. Türkiye çapında en güvenilir iki anket sonuçları Bloomberg ve Anadolu Ajansı bu süreçte hep yanıldı. En sade özetini incelemenizi isterim.

28 Mayıs sonrası göreve gelen para politikası belirleyicileri teknik olarak daha hazır. 750 bps yükleme ve toplantı sonrası faiz artırımına devam mesajlarını düşündüğümüzde enflasyonla samimi bir mücadele olması piyasanın yeni beklentisi. Yeni süreçte PPK sözlü yönlendirme gücünü daha etkin kullanmalı. Cevdet Akçay’ın tabiriyle faize eksojen değil endojen muamele yapılması için öngörülebilir Merkez Bankası elzem. Doğru para politikası ve piyasayı doğru yönlendiren açıklamalar birbirini tamamlayan olmazsa olmazlardır.

CB Yardımcısı Cevdet Yılmaz da Orta Vadeli Program’da (OVP) söyledikleri de yukarıdaki satırları tekzip eder nitelikte:

Öngörülebilirliği arttırmamız gerekiyor. Zaten OVP amacı da bu. Ekonominin temeli Öngörülebilirliğe dayanıyor. Belirsizlikleri azaltmaya dayanıyor.

Sayın Erdoğan’ın para politikasına etkisi yadsınamaz gerçek. Karardan bir gün önce sorulduğunda neredeyse kimse böyle bir faiz yüklemesi beklemezdi. Alınan karar şunu net bir şekilde gösteriyor ki; Merkez Bankası sonunda tamamen yenilenen kadrosuyla görevinin ne olduğunu bilerek karar aldı. Ancak insanları TL’ye döndürmek o kadar kolay olmayacak. Bunun için önümüzdeki ay yapılacak PPK toplantısı daha kritik.

Eylül’de yüklü faiz arttırmı devam edecek mi? Eğer cevap evet ise merkezi bu hareket silsilesini fiyat istikrar için yaptığını görmüş oluruz. Eğer Ağustos faiz artırmı sadece bu ay için yapıldıysa temel amacın kur istikrarı için yapıldığı fikrine kapılacağım.

KKM’den TL mevduata kayış

KKM borçları önce Merkez Bankasına yıkıldı. Sonra faizleri düştü ve bankalara TL mevduata döndürün mesajı verildi. Bir de üzerine 750 baz puanlık faiz artışı geldi. Meyveleri alınmaya başladı. Kredi kartından kaçış hızlanıyor. Yıllık kredi artış deposu da %60‘lardan %15 bandına kadar düştü. Meali; krediler artıyor ama eskisi kadar değil.

IMF Heyeti

Deneyimli gazeteci Erdal Sağlam’ın gündeme bomba gibi düşen açıklaması sonrası H.M Bakanlığı IMF heyetinin geleceğini kabul etti. Türkiye’nin daveti olmadığını da ekledi yaptığı açıklamada.

Hatırlatmak için;

IMF, 2019’da CHP’den Faik Öztrak ile İYİP’den Durmuş Yılmaz ile görüştüğü için AKP cenahı tarafından deyim yerindeyse kara listeye alındı. IMF her zaman ülkelerdeki siyasi iradelerle ve STK’lar ile görüşüyordu bu yeni bir durum değildi. Ama  o dönemde hükümet tarafından resmen ambargo uygulanmıştı. Ta ki 2023 seçimleri sonrasına kadar… Artık IMF ile ılımlı bir ekonomi yönetiminin gelmesiyle tekrardan görüşmek için zemin yoklanıyor. Derviş dönemi gibi stand-by olur mu? İlk etapta hayır. Ancak bu flört bazı şeylerin başlangıcı olacağa benziyor.

750 baz puan beklenmedik faiz artışı, IMF ve Amerika’da Goldman Sach ile görüşme Türkiye’nin 2018’den sonraki karanlık döneminin bitişini müjdeleyen gelişmeler. Hederodoks saçmalığının bitmesi bütün vatandaşlar için orta vadede çilenin bitişi demek. Tabii ki dereyi görmeden paçayı sıvamamalıyız. Ağbal-Elvan benzeri ara bir dönem olabilir bu yaşadıklarımız. Şans vermeliyiz. Ne zamana kadar? 21 Eylül PPK’sı ilk adım.

Yağız Kutay Işık

 


İLGİLİ HABERYağız Kutay Yazdı: Yağız Kutay Yazdı: “KKM’den Çıkış…”

İLGİLİ HABERYağız Kutay Yazdı: Yağız Kutay Yazdı: “Turizm ve Dış Açık”

İLGİLİ HABERYağız Kutay: Yağız Kutay: “Yaz Sıcaklarında Ekonomiyi Soğutma Sanatı”

İLGİLİ HABERYağız Kutay: Yağız Kutay: “Doğan görünümlü şahin”

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler