Sosyal Medya

Dr. Fulya Gürbüz

Dr. Fulya Gürbüz- Vega Portföy Günün Özeti

26 Aralık Pazartesi açıklanan Aralık ayı güven endeksleri, imalat sektörü eğilim anketleri ve kapasite kullanım oranlarından; bir önceki aya göre perakende satışların arttığı, yurt içi ve ihracat siparişleri, ciro ve imalat sektörü üretiminin zayıfladığı sinyallerini almıştık...

Dr. Fulya Gürbüz- Vega Portföy Günün Özeti

Kredi faizleri ve enflasyon artıyor, ekonomide hızlanma işaretleri

26 Aralık Pazartesi açıklanan Aralık ayı güven endeksleri, imalat sektörü eğilim anketleri ve kapasite kullanım oranlarından; bir önceki aya göre perakende satışların arttığı, yurt içi ve ihracat siparişleri, ciro ve imalat sektörü üretiminin zayıfladığı sinyallerini almıştık. Bugün açıklanan SAMEKS verilerine göre özellikle sanayi sektöründe üretim ve yeni siparişler hızlı büyüme kaydetti. Hizmet sektörüne yönelik talep artışı hizmet sektöründe iyimserliği artırırken, girdi maliyetlerinde artışın sürmesine sebep oluyor.

Mevduat ve kredi faizleri yükselmeye devam ediyor…

22 Aralık 2023 haftasında ortalama olarak; 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi %52,6’ya, ihtiyaç kredi faizi %62,3’e yükseldi, ticari kredi faiz oranı %51,6’ya geriledi.

Kaynak: Turkey Data Monitor

Dış borç stoku 482,6 milyar dolara yükseldi…

Türkiye’de dış borç stoku 2023 yılı Eylül sonu itibariyle çeyrek bazda 4,2 milyar dolar artışla 482,6 milyar dolara yükseldi. Söz konusu değer son dört çeyrek GSYH toplamının %45’ine eşittir (3Ç2022: %52). Dış borcun %50,2’si (242,2 milyar dolar) özel sektöre, %40,4’ü (194,8 milyar dolar) kamu sektörüne, %9,5’i (45,7 milyar dolar) TCMB’ye aittir. Toplam borcun 153,4 milyar doları (%31,8) finansal olmayan özel sektöre aittir.

Kaynak: Turkey Data Monitor

SAMEKS endeksi ekonomik aktivitenin Aralıkta hızlandığına işaret etti…

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi Aralıkta aylık 5,3 puan artışla 57,8 seviyesine, Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi aylık 1,4 puan artışla 52,8 seviyesine yükseldi. Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi, aylık 3,1 puan artışla 54,9 değerini aldı. Endeksin 50 üzerindeki değerler sektörün bir önceki aya göre büyüdüğünü, altındaki değerler daraldığını gösteriyor. Alt detaylarda hizmet sektöründe iş hacmi endeksi 50,4 ile Ocak 2023’ten bu yana ilk kes 50 eşik değerinin üzerine çıktı, istihdam endeksi Temmuz 2023’ten bu yana ilk kez 50 değerine yükselerek durağan bir görünüm ortaya koymuştur. Sanayi sektöründe artan yeni siparişler ve satın alımların etkisiyle üretim endeksi 56,8’e hızlanmış, istihdam endeksi 51,1 değeri ile Eylül 2023’ten bu yana ilk kez büyüme kaydetmiştir.

Kaynak: MÜSİAD

Kasımda dış ticaret açığı 5,9 milyar dolara geriledi…

İhracat Kasımda aylık 0,2 milyar dolar artışla 23 milyar dolara yükseldi, ithalat 0,5 milyar dolar düşüşle 28,9 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığı Ekimde 6,6 milyar dolardan 5,9 milyar dolara geriledi. Son 12 ayda toplam olarak ihracat Kasımda 255,7 milyar dolara yükseldi, ithalat 365,3 milyar dolara geriledi.

Kaynak: TÜİK

Hizmet üretici maliyet enflasyonu Mayıs 2023’ten beri zirveyi bırakmıyor…

Kasımda H-ÜFE aylık %0,46, yıllık %77,36 artış gösterdi. H-ÜFE aylık bazda en hızlı artışını %4,56 ile veterinerlik hizmetlerinde, en sert düşüşü %8,08 ile konaklama hizmetlerinde kaydetti.

Kaynak: Turkey Data Monitor

Dr.Fulya Gürbüz – www.vegaoırtfoy.com

 

YASAL UYARI

Dışarıdan Temin Edilen Verilere İlişkin Yasal Uyarı

Bu bültende/e-postada yer alan her türlü fiyat, veri ve bilgi; kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve diğer piyasa koşullarına göre güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan temin edilmekte olup, bu bilgilerin tam ve eksiksiz şekilde doğru olduğu anlamına gelmemektedir. Bu bültende yer alan verilerle okuyuculara tarafsız genel bilgiler sunulmaktadır. Bu kaynaklardan temin edilen fiyat, veri ve bilginin kullanılması sebebiyle ortaya çıkabilecek zararlardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

Yatırım Tavsiyesi Olmadığına Dair Yasal Uyarı

Bu raporda/e-postada yer alan bilgi, analiz ve yorumlar yatırım danışmanlığı ve/veya yönlendirici ve taraflı bir nitelik taşımayıp okuyucuya dürüst ve objektif bakış açısıyla genel bir bilgilendirme yapılmaktadır. Bu raporda yer alan analiz, tavsiye ve yorumlar mali durumunuza, risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgi, analiz ve yorumlara dayanılarak yapılacak yatırımların ve işlemlerin sonuçlarından ve oluşacak mali kayıplardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler