Sosyal Medya

Tarım

Tarım Fiyatlarında Son İyi Sonuç: Aylık Sadece % 0,26!

Mayıs ayında tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık %33,22, aylık %0,26 arttı Tarım-GFE’de (2015=100), 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki…

Tarım Fiyatlarında Son İyi Sonuç: Aylık Sadece % 0,26!

Mayıs ayında tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık %33,22, aylık %0,26 arttı

Tarım-GFE’de (2015=100), 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,26, bir önceki yılın Aralık ayına göre %10,02, bir önceki yılın aynı ayına göre %33,22 oldu.

Ancak 12 aylık ortalamalara yani 1 yıl içinde gerçekleşmiş ortalama enflasyona baktığımızda fiyat artışları hâlâ çok yüksek, on iki aylık ortalamalara göre tarım girdi fiyat endeksi tam %87,66 artmış.

 

 

Bu ortalama fiyat yüksekliği eğer tarımda mayıs ayındaki gibi düşük fiyatlar diğer yaz aylarında da gelmeye devam ederse elbette aşağı inecek. Fakat bu mümkün mü? aslında mümkündü; yaz ayları tarım ürünlerinin fiyatlarının düştüğü ya da hiç değilse sabit kaldığı aylar. Fakat bu kez bunun böyle olması zor. Mayıs ayında bile bu düşük oran büyük ölçüde seçim öncesinde döviz kuru ve yönetilen fiyatların sabit tutulmaya çalışılmasından kaynaklanmış. Nereden görüyoruz derseniz, aşağıdaki grafikten.

 

Görüldüğü gibi tarımsal girdi endeksindeki düşüşte enerji ve yağlar ile gübrenin fiyatlarındaki düşüş önemli rol oynamış. Bunun sebebi ise seçim nedeniyle dövizin baskılanması, akaryakıta zammın ertelenmesi…
Temmuzdan itibaren ise bu durum değişecek; hem dövizde hem de ÖTV+KDV artışları sonucu akaryakıta, bilhassa tarım için önemli olan motorine gelen zamlar etkisini gösterecek.
Sonuçta belki haziran ayı o derce kötü bir endeks gelmese de temmuz ve ağustos çiftçi için, dolayısıyla şehirdeki gıda tüketici vatandaş için de hoş olmayan maliyetler ve fiyatlar gelecek.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler