Sosyal Medya

Borsa

Kocaer Çelik 3. çeyrekte net karını yüzde 146 oranında artırarak 1,1 milyar TL’ye yükseltti

Türkiye'nin özel sektörde en büyük 87'nci sanayi şirketi ve en büyük 50'nci ihracatçısı Kocaer Çelik, 2023 yılının ilk dokuz ayında toplam net karını geçen yılın aynı dönemine göre %146 oranında arttırarak 1,1 milyar TL’ye çıkardı...

Kocaer Çelik 3. çeyrekte net karını yüzde 146 oranında artırarak 1,1 milyar TL’ye yükseltti

Türkiye’nin özel sektörde en büyük 87’nci sanayi şirketi ve en büyük 50’nci ihracatçısı Kocaer Çelik, 2023 yılının ilk dokuz ayında toplam net karını geçen yılın aynı dönemine göre %146 oranında arttırarak 1,1 milyar TL’ye çıkardı. Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Sektör aşağı yönlü bir ivme gösterse de şirketimiz ilk 9 aylık dönemde pozitif yönde ayrışmayı başardı” dedi.

Türkiye, Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinde, çelik profil üretimi, servis merkezi ile imalat operasyonları ve galvaniz kaplama işlemlerini entegre bir yapıda gerçekleştiren öncü şirketlerden Kocaer Çelik, 2023 yılının ilk dokuz ayına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, dokuz aylık dönemde sektörden pozitif yönde ayrışmayı başararak, gerek satış gelirleri ve marjlardaki gelişim, gerekse finansman giderlerindeki keskin düşüşün katkısıyla karlılığını yükseltti.

Kocaer Çelik, Mayıs ayında Aliağa – A2 fabrikasının yatırım sürecinde gerçekleşen 32 günlük üretim duruşuna rağmen, Ocak- Eylül 2023 döneminde toplam net satış hacmini önceki yılın aynı dönemine göre %8,4 artırarak 422.543 tona ulaşmayı başardı.

Türkiye çelik sektöründeki daralma ve çelik fiyatlardaki global gerilemeye rağmen, 2023 yılının ilk 9 ayında şirketin toplam satış gelirleri önceki yılın aynı dönemine göre %32 oranında artarak 8,8 milyar TL’ye ulaştı. Brüt kar marjını 1 Temmuz- 30 Eylül 2023 döneminde 2. Çeyrekteki %20,4 seviyesinden %23,6 seviyesine yükselten şirket, bu karlılığa paralel olarak FAVÖK marjını da önceki çeyreğe göre yükselterek %17,5 seviyesine çıkardı. 2023 yılının ilk 9 ayında toplam 1,58 milyar TL tutarında esas faaliyet karı, 1,1 milyar TL tutarında ise net kar elde etti.

Türkiye ve dünyadaki ham çelik üretiminde daralma yaşanıyor

Demir çelik sektörünün dokuz aylık performansını değerlendiren Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Türkiye ve dünyadaki ham çelik üretimine baktığımızda sektörümüzde yaşanan daralmayı çok net bir şekilde gözlemliyoruz. Dünya çelik üretimde 2023 yılının ilk dokuz aylık dönemini incelediğimizde bir önceki yılla yaklaşık aynı seviyelerde kalarak 1 milyar 406 milyon ton seviyesinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Aynı dönemde Türkiye’deki ham çelik üretiminin ise %10,1 daralarak 24,5 milyon ton, ihracat hacminin %36,1 daralarak 8,9 milyon ton, ihracat gelirlerinin ise %42,8 azalışla 7,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bunun yanında ithalatımız %17,4 yükselerek 14,3 milyon ton seviyesinde, değer olarak ise %8,6 azalışla 12,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Tüm bunların sonucunda ihracatın ithalatı karşılama oranı değer açısından geçen seneki %96 seviyelerinden %60 seviyelerine gerilemiştir” dedi.

Şirketimiz ilk dokuz aylık dönemde sektörden pozitif yönde ayrıştı

Sektörde ham çelik üretiminde gözlenen daralma ve ihracat hacminde yaşanan gerilemeye rağmen karlılık oranını artırmayı başardıklarını belirten Kocaer, “Sektör aşağı yönlü bir ivme gösterse de şirketimiz ilk 9 aylık dönemde sektörden pozitif yönde ayrışmayı başararak net karını %146 oranında artırarak 1.116 milyon TL’ye yükselti. Mayıs ayında Aliağa – A2 fabrikamızın yatırım sürecinde gerçekleşen 32 günlük üretim duruşuna rağmen, Ocak- Eylül 2023 döneminde toplam net satış hacmimizi önceki yılın aynı dönemine göre %8,4 artırarak 422.543 ton olarak gerçekleştirdik. Yüksek katma değerli ürünlere yönelik, Aliağa – A2 fabrikamızda tamamlanan yatırımlarımız, yakın zamanda başlamayı planladığımız ve aynı amaca hizmet edecek Aliağa – A1 fabrikamızdaki revizyon yatırımlarımız sonrasında yüksek katma değerli ürünlerin toplam portföy içindeki payının önümüzdeki dönemde  artmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Küresel rekabet gücünü artıracak yüksek katma değerli ürün yatırımlarına devam ediyor

Özellikle dünyada üretimi zor ve kısıtlı olan özel çelik profil ürünlerine odaklanan şirket, 2021 yılında toplam satış hacmindeki payı %33,1 olan katma değerli ürün satışını 2022’de %42’ye çıkardı. Bu oranı daha da ileri yükseltme hedefine paralel olarak, planladığı revizyon yatırımlarına son hızla devam eden Kocaer Çelik, Aliağa – A2 fabrikasındaki yatırımların tamamlanmasının ardından, yeni katma değerli ürünlerinin üretimine yönelik son teknolojiyi kullanarak Aliağa – A1 fabrikasında yakın bir süre içerisinde revizyon yatırımlarına başlayacak. Şirket önümüzdeki dönemde devreye alacağı yeni ürünler ile katma değerli üretim miktarını, küresel rekabet gücünü ve ihracatını daha da artırmayı hedefliyor. Başta Avrupa kıtası olmak üzere global ölçekte enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün büyüdüğünü gözlemleyen şirket, bu ihtiyacın karşılanması için de tüm enerji sektörünün artan yatırımlarının altyapısına yönelik proje bazlı, butik ve özel kaliteli çelik profiller üretiyor.

Kocaer Enerji ile yenilenebilir enerji sektöründe büyümeyi hedefliyor

Yeşil enerji, sürdürülebilir üretim ve tüketim stratejisi doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik veren Kocaer Çelik, 9,2 MW kurulu güce sahip Ege Bölgesi’nin en büyüklerinden biri olan çatı üzeri Güneş Enerji Santrali ile tükettiği elektrik enerjisinin yaklaşık %33’ünü kendi ürettiği yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Stratejik büyüme alanı olarak seçtiği enerji sektöründe, temiz enerji üretim kaynaklarını jeotermal enerji ile çeşitlendirmeyi amaçlayan şirket, 2023 yılında ise Aydın Kuyucak’ta yaklaşık 120 MW’lık güneş enerjisine eşdeğer 24 MW’lık Jeotermal Enerji Santrali (JES) yatırımı için fizibilite çalışmaları kapsamında sismik ve manyetotellürik (MT) tetkiklerine devam ediyor. Yenilenebilir enerji alanındaki faaliyetlerini %99 iştiraki olduğu Kocaer Enerji çatısı altında yürüten şirket, üretimdeki enerji ihtiyacının %100 yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı ve yenilenebilir kaynaklardan ürettiği enerjinin kapasite fazlasının satışını gerçekleştiren bir yapıya ulaşmayı hedefliyor. Kocaer Çelik gerçekleştirdiği tüm bu yatırımlar ile karbon nötr olmayı ve enerjide bağımsız hale gelerek uluslararası rekabette önemli bir avantaj sağlamayı hedefliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler