Sosyal Medya

Şirketler

Halkbank’a Müjde mi Yoksa… ABD Yüksek Mahkemesi Kararı Halkbank Hisselerini Coşturdu

Bugün ABD Yüksek Mahkemesi’nden gelen bir karar İstanbul Borsası’nda Halkbank hisselerin coşturdu. İktidara yakın medya kuruluşları bu kararı bir zafer…

Halkbank’a Müjde mi Yoksa… ABD Yüksek Mahkemesi Kararı Halkbank Hisselerini Coşturdu

Bugün ABD Yüksek Mahkemesi’nden gelen bir karar İstanbul Borsası’nda Halkbank hisselerin coşturdu. İktidara yakın medya kuruluşları bu kararı bir zafer olarak verdiler. Şüphesiz iyi bir karar olmakla birlikte aslında Yüksek Mahkeme kararında muallakta kalan şeyler var.

ABD Yüksek Mahkemesi, Manhattan merkezli ABD 2. Temyiz Mahkemesi’nin Halkbank hakkında cezai kovuşturmanın devam etmesine izin veren kararını iptal etti.

Yüksek mahkeme ayrıca, alt mahkemenin “Halkbank yargılanmalı” talebini de net bir şekilde desteklemedi. Yüksek Mahkeme, yargılamaya ilişkin kararı alt mahkemenin inisiyatifine bıraktı.

Kararın ardından Halkbank hisseleri yüzde 9,9 yükseldi.

Halkbank, petrol gelirlerini altına ve ardından nakit paraya çevirerek İran’ın çıkarına olacak şekilde kullanılmasına yol açmak ve bunu yaparken de kazancı meşru göstermek için sahte gıda ticareti belgeleri oluşturmakla suçlanıyor.

HAKAN ATİLLA’NIN TEPKİSİ

Mayıs 2018’de ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 32 ay hapis cezasına çarptırılan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla da kararla ilgili yorum yaptı. Oda TV’ye konuşan Atilla şöyle dedi:

“Oradan dönmüş olması tabii sevindirici; ama hem gündem işgal etti, hem bizim 28 ayımıza mal oldu. Neyse en azından bir yanlıştan döndüler. Amerika’nın canı istediği herkesi yargılayamayacağı herhangi bir kurumu yargılayamayacağını en üst düzey mahkeme teyit etmiş oldu. Hem Halkbank hem ben… Biz Amerikan kurallarına, kanunlarına tabi değiliz. Aynı zamanda da devlet kurumu ve devlet çalışanıydık. Dolayısıyla bu tarz davalarda hem Amerika’da bir faaliyetimiz yok, hem Amerikan hukukuna tabi değilsiniz, hem de bir devlet kurumusunuz. Böyle bir yargılama olması zaten abesle iştigaldi. Türkiye’nin İran ile ticaret yapması kendi seçimi ve özgürlüğüdür. Ha Amerikan çıkarlarına aykırılık teşkil ediyorsa Amerika da zaten ona göre yaptırımlarını uygular. Ticaret yapanları, ticaretin içinde iştigali olanlarla ticaret yapmaz, kendi ticaretinin içine dahil etmez. Cezai kovuşturması abesle iştigal bir şeydi. Ama oralardan döndü. Sevindirici oldu, en azından ülkenin üzerindeki bir kara bulut kalktı. Çok mutlu oldum, çok sevindim. Hayırlı olsun ülkeye.”

FARKLI YORUMLAR

Yabancı basında ise bu kararı tam ters yönde ele alan yorumlar da var. İşte bunlardan birisi de aşağıdaki linkte

Supreme Court says Turkey-owned Halkbank can be prosecuted for Iran sanctions violations

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler