Sosyal Medya

Borsa

Aksa Enerji, FAVÖK Marjını 750 Baz Puan Artışla Yüzde 23 Seviyesinin Üzerine Taşıdı

Aksa Enerji, 2023 yılının ilk dokuz ayına ait konsolide finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) açıkladı...

Aksa Enerji, FAVÖK Marjını 750 Baz Puan Artışla Yüzde 23 Seviyesinin Üzerine Taşıdı

Türkiye’nin halka açık en büyük global elektrik üreticisi Aksa Enerji, 2023 yılının ilk dokuz ayında 4,8 milyar TL FAVÖK elde etti. Şirketin, Afrika ve Orta Asya’daki yurt dışı yatırımlarının FAVÖK’e katkısı yüzde 57 olarak gerçekleşirken FAVÖK marjı da 750 baz puan artışla yüzde 23,2 mertebesinde gerçekleşti.

Aksa Enerji, 2023 yılının ilk dokuz ayına ait konsolide finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) açıkladı. Türkiye’nin yanı sıra KKTC, Afrika ve Orta Asya’da toplam 8 ülkede, 13 santral yatırımı ve 2,700 MW’tan fazla kurulu güçle faaliyetlerini sürdüren Aksa Enerji, 2023 yılının ilk dokuz ayında 4,8 milyar TL faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) elde ederken, geçen yılın aynı döneminde yüzde 15,7 olan FAVÖK marjını 750 baz puan artışla yüzde 23,2 seviyesine yükseltti.

YURT DIŞI SANTRALLERİN FAVÖK’E KATKISI 840 BAZ PUAN ARTTI

Toplam 8 yurt dışı santral yatırımı ile enerji üretim faaliyetlerini sürdüren Aksa Enerji yılın ilk dokuz ayında yurt dışı santral yatırımlarından elde ettiği döviz bazlı gelirlerin FAVÖK’e katkısını 840 baz puan yükselterek yüzde 57 seviyesine taşımayı başardı. Vergi öncesi kârı 5,2 milyar TL seviyesine yükselen Aksa Enerji’nin, yılın ilk dokuz ayındaki net kârı da 3,6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Aksa Enerji’nin net kâr marjı ise 2022 yılının aynı dönemine kıyasla 560 baz puan artışla yüzde 17,2 mertebesine yükseldi. Şirketin 2023 yılına ait dokuz aylık konsolide cirosu ise 20,9 milyar TL oldu.

Şirketin finansal performansını değerlendiren Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, Aksa Enerji’nin stratejik olarak önceliklendirdiği gelir ve coğrafi çeşitliliğin şirket finansallarına yansıdığını belirterek, yurt dışı santral yatırımlarından elde edilen gelirlerin FAVÖK’e katkısında 840 baz puan artışla yüzde 57 seviyesinde gerçekleştiğinin altını çizdi.

KAZANCI: TOPLAM 35 MW KAPASİTELİ 2 JENERATÖRÜMÜZ KUZEY KIBRIS SANTRALİMİZE ULAŞTI

Aksa Enerji’nin Temmuz ayı içerisinde Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) ile imzaladığı ABD doları bazındaki 15 yıllık tarihi sözleşme kapsamında, Kalecik Kombine Çevrim Akaryakıt santraline gerçekleştirilecek 35 MW ek kapasite yatırımı için her biri 17,5 MW olan 2 adet jeneratörün santrale ulaştığını belirten Kazancı, “Santralimize ulaşan 2 jeneratörün de kurulum işlemlerini hızla tamamlayarak bu yıl içerisinde ilkini, önümüzdeki yılın ilk yarısında da ikinci jeneratörümüzü devreye alacak, Kuzey Kıbrıs’taki kurulu gücümüzü 188 MW seviyesine çıkaracağız. 20 yıldır olduğu gibi bundan sonra da KKTC halkının kesintisiz enerjiye erişimi konusunda üzerimize düşen sorumluluğu eksiksiz olarak yerine getireceğiz” ifadelerinde bulundu.

AKSA ENERJİ DEPOLAMALI YENİLENEBİLİR ÖN LİSANS KAPASİTESİNİ 742,5 MW SEVİYESİNE ÇIKARDI

Türkiye’nin 2053 yılında ulaşmayı hedeflediği sıfır karbon hedefine paralel olarak yenilenebilir enerji yatırımlarının Aksa Enerji’nin “Sürdürülebilir Yüksek Büyüme” stratejisi kapsamında şirketin üretimde kaynak çeşitliliğini artırması için oldukça önemli olduğunu belirten Kazancı, bu bağlamda 2023 yılı içerisinde 7 şehirde toplam kapasitesi 742,5 MW seviyesine ulaşan depolamalı rüzgâr ve güneş santrali ön lisansı aldıklarını ifade etti. Aksa Enerji olarak sadece yurt içinde değil küresel ölçekte yenilenebilir enerji ve enerji dönüşümü odaklı projeleri yakından takip ettiklerini ve yeni yatırımlarla şirketin orta ve uzun vadeli stratejik hedeflerine emin adımlarla ilerleyeceklerini belirterek sözlerini tamamladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler